Cosmin Stan: 'Deze wedstrijd was op zich vrij makkelijk.'
Cosmin Stan: 'Deze wedstrijd was op zich vrij makkelijk.' Foto: Bastiaan Miché

'Het begin is er, maar het moet nog beter om onze ambitie te realiseren'

In de strijd om promotie naar de ereklasse, het hoogste nationale niveau, is Tafeltennisvereniging Hilversum met een mooie zege aan de voorjaarscompetitie begonnen.

HILVERSUM "Twee jaar geleden zijn we gedegradeerd. Dat kwam omdat onze Hongaarse kopman niet langer in Nederland kon blijven en terug naar Boedapest moest. Dat was de nekslag. Nu willen we promoveren, die druk hebben we onszelf opgelegd."

Dat zei coach Bert Olofsen van Tafeltennisvereniging Hilversum zaterdagmiddag, een uur voor de wedstrijd tegen Wessen. Uiteindelijk wist de thuisploeg in het eigen onderkomen aan de Vaartweg de Limburgers met 7-3 te verslaan.
Een goede start dus op weg naar promotie naar de ereklasse. De basis werd afgelopen najaar gelegd. In de tafeltennisbond zijn er onder de ereklasse twee eerste divisies. Hilversum speelde in poule A en werd eerste, vlak voor The Victory uit Weesp. Het verschil was slechts één punt. De beste drie teams uit poule A en B spelen dit voorjaar in een kampioenspoule een hele competitie voor slechts één plaats in de ereklasse. Iedere gewonnen set is belangrijk en kan doorslaggevend zijn. Doordat Hilversum met 7-3 won, heeft het nu zeven punten. De twee andere ploegen, waaronder The Victory, zegevierden met 6-4 en staan na de eerste ronde tweede.

Hilversum begon zaterdag voortvarend aan het openingsduel en kwam door overwinningen van Cosmin Stan en Martin Kharchanov op 2-0. Vervolgens kwam Wessem terug tot 2-2 nadat Nolan Schultz zijn partij verloor en het dubbelspel ook een prooi voor de tegenstander werd.
Het meest enerverende duel was de zesde partij van de avond tussen de Hilversummer Cosmin Stan en Paul van de Leur. Stan verloor de eerste game met 9-11, won de tweede met 11-5 en ging in de derde weer met 9-11 het schip in. De vierde game was cruciaal en de spelers dwongen elkaar dan ook tot het uiterste. Stan won uiteindelijk met 14-12: het verschil moet na elf punten minimaal twee zijn. Stan maakte de vijfde professioneel af: 11-5 en Hilversum leidde met 4-2.
"De druk bij ons is groot", aldus Stan na afloop. "Dat voelde ik en dat zag je in deze partij. We willen immers kampioen worden. Deze wedstrijd was op zich vrij makkelijk. Tegen Tempo Team Amsterdam en The Victory uit Weesp krijgen we het een stuk lastiger."
Nolan Schultz kwam in de winterstop van Leidschendam, maakte zijn debuut voor Hilversum en verloor van het Limburgse talent Barry Berben: "Ik wilde te graag en had daardoor mezelf niet altijd onder controle. Daar moet ik nog aan werken." Olofsen na de eerste winst: "Het begin is er, maar het moet nog beter om onze ambitie te realiseren."
In deze poule komen nog twee regionale duels. Op 16 maart speelt Hilversum uit tegen The Victory en op 20 april thuis. Die laatste kon weleens beslissend zijn.