Zeer onbestendig en zacht, veel wind

Na het koude kwakkelweer met een afwisseling van lichte vorst en lichte dooi is het weer deze week in een andere fase beland. Een diepe oceaandepressie veroorzaakt zacht en zeer wisselvallig winterweer. Tot en met het weekeinde trekt een lange parade van fronten en neerslaggebieden over onze omgeving, met daarbij veelal een stevige zuidwestenwind.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag zien we wederom veel bewolking. Er valt enige tijd regen. Het wordt 9 graden bij een krachtige zuidwestenwind. In het weekeinde trekt de zuidwestenwind nog verder aan tot hard of stormachtig. Aan de kust kan de wind zaterdag tot storm aanwakkeren. Er is vrij veel bewolking. Af en toe schijnt de zon. Zowel zaterdag als zondag kan er van tijd tot tijd regen vallen. In de nacht wordt het circa 7 graden. Overdag schommelt het kwik rond 10 graden.

Trend na het weekeinde

Het is eerst nog wisselvallig met enkele buien en nu en dan zon. Medio komende week vormt zich een hogedrukgebied dat later naar Scandinaviƫ opschuift. Dan afnemende neerslagkansen en ook meer zon. De maxima liggen rond 6 Ơ 7 en tijdens de nachten is er kans op lichte vorst.

Weetje

Januari 2019 begon zacht. Vanaf 18 januari volgde een winters intermezzo met daarin twee ijsdagen waarbij het ook overdag licht bleef vriezen. Over de hele maand was de gemiddelde temperatuur 3.5 graden tegen 3.1 graden normaal. Januari was met circa 60 mm neerslag iets minder nat dan normaal (= 70 mm) en ook vrij somber met 55 zonuren tegen 62 uren normaal.