Bij aankomst heeft koning Willem Alexander, met naast hem gedeputeerde Elisabeth Post en Marcel Mölle, er zichtbaar zin in.
Bij aankomst heeft koning Willem Alexander, met naast hem gedeputeerde Elisabeth Post en Marcel Mölle, er zichtbaar zin in. Foto's: Bastiaan Miché

Belangrijk bezoek
voor Hilversum

Het weer zat niet echt mee, maar toch was het druk op de Kerkbrink. Velen wilden het bezoek van de koning aan Hilversum even vastleggen.

HILVERSUM Met veel interesse maakt koning Willem-Alexander kennis met de vijftien winnaars van De Zilveren Camera en hun werk. Heel ontspannen en af en toe volledig tegen het protocol in luistert de majesteit naar de verhalen achter de foto's.

Er klinkt applaus om 16.14 uur in Museum Hilversum. De koning is binnen nadat hij eerst de prijsuitreiking van de beste nieuwsfoto's had bijgewoond in Gooiland. De museumvrijwilligers vormen een erehaag. Niet veel later komt Willem-Alexander de expositieruimte binnengelopen. Samen met Cyntha Boll, winnares van de hoofdprijs, loopt hij direct op haar foto's af, volledig tegen de richting in. In plaats van linksaf om zo de fotograferende en filmende pers tegemoet te lopen, neemt het duo de kortste route.
Het illustreert het bezoek van de majesteit aan het museum. De eerste bezoeker van de tentoonstelling, die tot en met zondag 9 maart te zien is, is ontspannen, belangstellend en neemt de tijd. Ver na het geplande vertrek om 17.00 uur stapt hij pas weer in zijn auto, die al die tijd klaar stond op de Kerkbrink.
Voor Hilversum is het heel belangrijk dat de hooggeplaatste inwoner van het land naar Hilversum komt, meldt burgemeester Pieter Broertjes. Die lezing bevestigt Stef van Breugel. De museumdirecteur zegt dat de koning hiermee zijn interesse in de vaderlandse fotojournalistiek toont en dat zijn bezoek met name voor Gooiland en het museum goed is. Met de koning als eerste expositiegast kan er nog meer belangstelling ontstaan voor de ruim 200 tentoongestelde foto's.
Wethouder Wimar Jaeger (Cultuur en Media) grijpt tijdens een rondetafelgesprek zijn kans om uit te leggen dat Hilversum nu het centrum is van de nieuwsfotografie. Dat past bij de mediastad, die door alle ontwikkelingen in de mediabranche met problemen en uitdagingen kampt.

Met winnares Cynthia Boll op weg naar haar foto's.
In gesprek met Carla van de Puttelaar.