Vervroegde april-raad door Matthäus

HILVERSUM Normaliter vergadert de gemeenteraad op woensdag. In april wijkt de politiek hiervan af. Omdat de uitvoering van de Matthäus Passion dit jaar op woensdag is, is besloten de politieke vergadering op dinsdag 16 april in de agenda te zetten.

Voor het vijfde jaar op rij is de Sint Vituskerk aan de Emmastraat het decor van Bachs meesterwerk. In de afgelopen jaren kwam het Bachkoor altijd op dinsdag langs, maar uit het rooster blijkt dat het nu op woensdag 17 april naar Hilversum komt. Dat was de dag waarop de raad zou vergaderen.
De gemeente subsidieert dit evenement en koopt toegangskaarten voor de Hilversumse Matthäus Passion, zodat het college van burgemeester en wethouder, raadsleden en speciale gasten van de gemeenten hierbij aanwezig kunnen zijn. Het voorstel was om de vergadering te verplaatsen naar donderdag 18 april - donderdag is de vaste reservedag - maar dan is het Witte Donderdag, waarop besloten is te kiezen voor dinsdag 16 april. De raad is akkoord met dit voorstel.
Het gebeurt wel vaker dat vergaderingen verplaatst worden. In mei 2017 wilden de politici de Europa League-finale van Ajax tegen Manchester United graag zien, waardoor de commissies Economie en Bestuur en Verkeer en Beheer een week later plaatsvonden.


Acht incidenten met boa's in twee jaar tijd

HILVERSUM Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Hilversum hebben in 2017 en 2018 bij elkaar acht keer te maken gehad met verbale of fysieke agressie. Eén keer is er aangifte gedaan. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders (B en W) op vragen van de lokale SP.

De socialisten waren in de pen geklommen na een item van de NOS over de Hilversumse boa Ismael. Hij geeft daarin aan graag een wapen te dragen. De SP was benieuwd naar de reactie van B en W. Het antwoord is dat er voor de elf boa's geen concrete aanleiding om het aantal geweldsmiddelen uit te breiden.
Bij alle acht incidenten was er sprake van verbale agressie en het dreigen met fysieke agressie. In drie gevallen is er ook daadwerkelijk sprake geweest van fysieke agressie. De incidenten zijn geregistreerd en geëvalueerd met de boa's.