Een deel van de cast van 'As Gay As It Gets 2 ( (It gets nog gayer!)'.
Een deel van de cast van 'As Gay As It Gets 2 ( (It gets nog gayer!)'. Foto: Theatergroep Fusie’

'Nog meer dragqueens en zeer aanstekelijke dansjes'

De kaartverkoop van de nieuwe voorstelling 'As Gay As It Gets 2' loopt als een malle. Reden voor Theatergroep Fusie tot vier extra voorstellingen.

hiversum "In de zomer ging ik nog naar een dragshow. Het is zo leuk, heel schaamteloos, hysterie. De magie is moeilijk uit te leggen. Je wordt er enthousiast van. Ook bij onze eerste show stonden de mensen echt te juichen", aldus regisseur Robbert Jan Proos van Theatergroep Fusie in de aanloop richting het vervolg op het succesvolle 'As Gay As It Gets'.

Theater Santbergen is binnenkort maar liefst negen keer het decor van de voorstelling met dragqueens, foute pruiken en aanstekelijke dansjes. Aanvankelijk stonden er 'slechts' vijf voorstellingen op de agenda, echter al vijf weken voor de première waren deze allemaal stijf uitverkocht. Een unicum in de historie van de theatergroep. Reden voor de makers om de agenda's naast elkaar te leggen om zo nog vier extra shows te kunnen geven.

Belangrijke verklaring voor de goede verkoop is volgens de regisseur ook de discussie rondom de omstreden Nashvilleverklaring, waarin de ondertekenaars zich onder meer uitspreken tegen het homohuwelijk en transseksualiteit. "Het is nog steeds nodig om dit onderwerp aan te snijden", zegt Proos. Hij voegt bovendien toe dat deel 1 er bijna nooit was gekomen, omdat het bestuur van de toneelgroep een andere naam wilde dan 'As Gay As It Gets'. De verklaring van dat bestuur: het vaste publiek zou nooit naar een voorstelling met deze titel gaan. Voor Proos zou dat reden zijn geweest - mocht die naamswijziging zijn doorgegaan - om de stekker uit het project te trekken. "De boodschap van deze nieuwe voorstelling is vooral verdraagzaamheid. Dat iedereen mag zijn wie die is. Als dat al niet kan, waar blijven we dan."
Maar even los van de politieke discussie: 'As Gay As It Gets 2 ( (It gets nog gayer!)' is vooral een vermakelijke voorstelling die volgens de regisseur haar zo succesvolle voorganger (over een nachtclub met mannen verkleed als vrouwen en transgenders) met meer dragqueens met nog foutere namen en zeer aanstekelijke dansjes in alles zal ontstijgen. In deel 2 is de club al lang weer gesloten en dreigt het pand de zoveelste lunchroom van Hilversum te worden. "Ik durf echt wel te beloven dat niemand spijt gaat krijgen dat hij gekomen is", aldus Proos. "Dit is zo'n voorstelling die eens in de zoveel tijd voorbijkomt en dan moet je erbij zijn. Maar dat ik dat vind is logisch. Dat zo veel mensen nu al kaarten kopen is bizar en fantastisch tegelijk."

De vijf als eerste aangekondigde voorstellingen op 16, 22, 23, 29 en 30 maart zijn uitverkocht. De vier extra data 15 maart en 4, 5 en 6 april nog niet. Bij de première op 16 maart verricht wethouder Karin Walters van LHBTI-zaken de opening. Proos benadrukt dat de koek hierna echt op is. "We werken met mensen die allemaal volle agenda's hebben, dus nog meer extra voorstellingen is op de korte termijn niet haalbaar."

Voor kaarten: www.theatergroepfusie.nl