Bij het NOS-gebouw gingen de betogers met Marcel Gelauff in gesprek.
Bij het NOS-gebouw gingen de betogers met Marcel Gelauff in gesprek. Foto: Bastiaan Miché

'Gele Hesjes zijn vreedzame mensen' en 'NOS scriptschrijvers voor de regering'

Op het Journaalplein voor het NOS-gebouw ging de NOS uitgebreid in gesprek met de Gele Hesjes. Maar of beide partijen nader tot elkaar zijn gekomen, is de vraag.

Vervolg voorpagina

De sfeer is gemoedelijk: bij aanvang op het Stationsplein wordt er nog even voor een jarige job gezongen. Maar zodra de ruim honderd betogers in gele hesjes - gewapend met spandoeken en megafoons - het Media Park naderen, is de sfeer grimmiger en zijn de verwijten richting 'leugenpers NOS' en de 'Nationale Propaganda Omroep' feller.

Bij aankomst op de Journaalplein voor het volgens een betoger 'nepnieuws-onder-staatstoezichtgebouw', zaterdagmiddag rond 13.30 uur, is het de bedoeling dat de Gele Hesjes op een speciaal daarvoor gereserveerd gedeelte blijven staan. Daar zal NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff met vertegenwoordigers van de Gele Hesjes in gesprek gaan. Maar veel betogers lopen bij aankomst direct richting de voordeur van het gebouw en even lijkt het erop dat een bestorming aanstaande is. Dat valt mee. Immers, zeggen ze, de Gele Hesjes zijn vreedzame mensen. Zij kraken daarom de berichtgeving van de mainstreammedia in het algemeen en de NOS in het bijzonder over de in hun ogen negatieve berichtgeving over die Gele Hesjes. Uiteindelijk komen Gelauff en plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann naar buiten en vindt er een - ondanks de soms felle verwijten vanuit gelehesjeshoek - op het oog prima gesprek plaats. Al verschillen de meningen tussen beide kampen natuurlijk wel. Het is, aldus de hoofdredacteur, absoluut niet zo dat de NOS-medewerkers 'scriptschrijvers voor de regering' zijn, zoals bijvoorbeeld Maurice Fonhof stelt.
Deze 56-jarige Hilversummer, die in een soort koeienpak loopt om aan te geven 'dat we worden uitgemolken', is een van de ruim honderd betogers die zich zaterdag ruim voor 12.00 uur melden op het Stationsplein en meelopen mee de menigte. Hoewel het aantal van ruim honderd demonstranten best indrukwekkend oogt in de drukke winkelstraten, valt dat aantal hem toch wat tegen. "Twee weken terug waren we bij een demonstratie in Maastricht met 2000 man, maar daarover wordt niks bericht."
Overigens is de demonstratie in Hilversum niet alleen tegen de NOS, maar veel meer tegen het regeringsbeleid en voor een bindend referendum. En de NOS maakt volgens de aanwezigen deel uit van die regering.

De wandeltocht vanaf het Stationsplein via de Leeuwenstraat, Kerkstraat, C&A-plein, Schoutenstraat, 's-Gravelandseweg, Oude Enghweg, Melkpad, markt, Koninginneweg en Naarderstraat richting het Media Park is vooral bedoeld om zichtbaar te zijn voor iedereen. Ook de NOS loopt met meerdere verslaggevers mee. Een verslaggever geeft toe dat de demonstratie voor haar 'iets dubbels' heeft. "En als je dan aan die mensen vraagt om met een voorbeeld te komen van dat fakenews, dan kan ik me daar toch vaak niet in vinden", zegt zij.