Arthur Graaff staat weer op de Kerkbrink.
Arthur Graaff staat weer op de Kerkbrink. Foto: Bastiaan Miché

Politieke én historische herdenking Februaristaking

HILVERSUM Hoe meer aandacht er voor de februaristaking van 1941 is, des te beter het is, luidt de redenatie. Op dinsdag 26 februari zijn er twee herdenkingen in Hilversum en dan ook nog eens op hetzelfde tijdstip. Hoewel beide organisaties met elkaar contact hebben gehad, is het niet gelukt de twee te integreren.

Maar het bijt elkaar ook niet. Op de Kerkbrink, waar voor de vijfde keer wordt stilgestaan bij het verzet tegen de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, staat de meer politiek getinte herdenking op het programma, terwijl de nieuwe bijeenkomst bij het NSF-monument bij winkelcentrum Seinhorst een meer historisch tintje heeft. Dat betekent dat de herdenking van de Februaristaking in het bekende oude én in een nieuw jasje zijn gegoten.

Dat er nu twee bijeenkomsten zijn, heeft te maken met het debacle van vorig jaar op de Kerkbrink en het feit dat het er lang op leek dat er in Hilversum helemaal niets zou gaan gebeuren. Vorig jaar haalde Arthur Graaff van de Bond van Antifascisten nog voor de herdenking de landelijke pers door te stellen dat rechtse media zoals GeenStijl, TPO en WNL niet welkom waren. Dat leidde tot een afzegging van burgemeester Pieter Broertjes, die vond dat Graaff daarmee het vrije woord in de ban deed. Dat staat haaks op waar de februaristakers voor vochten.

Samen met een paar betrokken Hilversummers heeft PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge de herdenking 'nieuwe stijl' opgezet. Zij leggen de nadruk op educatie en leggen een verbinding tussen de staking en de geschiedenis van Hilversum. "Hier is het eigenlijk allemaal begonnen. Hier stonden de fabrieken: de NSF, de metaalwerkers, de verffabriek, de textielindustrie. Deze fabrieken zijn massaal leeggelopen om te protesteren tegen de Jodenvervolging die door de Duitse bezetters was ingezet. De staking is uiteindelijk via de Groest en het Raadhuis bij het oude raadhuis, nu Museum Hilversum, geëindigd", legt zij uit.
"Wij zijn blij met het tweede initiatief", meldt Rebekka Timmer, die Graaff helpt met de organisatie van de Kerkbrink-herdenking. "Het is mooi dat de traditie, die wij begonnen zijn, wordt voortgezet. Nu wordt er herdacht op twee belangrijke plekken van de Februaristaking in Hilversum: bij het oude raadhuis en in Oost."

In eerste instantie was het plan dat deze herdenking op maandag 25 februari in de agenda zou staan. Op verzoek van het comité uit Amsterdam, dat deze herdenking steunt, zo benadrukt Van Drooge, is toch gekozen voor dinsdag 26 februari. De bijeenkomst bij het NSF-kunstwerk duurt van 17.00 tot 18.00 uur. Die op de Kerkbrink begint eveneens om 17.00 uur. Graaff is een van de sprekers en legt vervolgens een krans bij de oude begraafplaats Gedenkt te Sterven.

'In Oost is het allemaal begonnen. Hier stonden de fabrieken'