Er blijft gesteggel over de beste verkeersoplossing bij de kleine spoorbomen.
Er blijft gesteggel over de beste verkeersoplossing bij de kleine spoorbomen. Foto: Bastiaan Miché

Eigen onderzoek naar andere variant

Goed vergelijken is pas mogelijk als je zaken goed onderzocht hebt. Nu het college maar naar één optie kijkt, nemen de bewoners zelf het heft in handen.

HILVERSUM Zolang de gemeente aangeeft geen onafhankelijk onderzoek te doen naar de effecten van een andere oplossingsvariant voor de kleine spoorbomen, blijft er weinig anders over dan zelf in actie te komen. Dat is dan ook precies wat de omwonenden van de Simon Stevinweg nu gaan doen.

Voor hun gevoel krijgen de buurtbewoners geen voet aan de grond bij de gemeente. Het is KL26 wat de klok slaat in het raadhuis. Een andere variant is onbespreekbaar. Dat leidt ertoe dat de omwonenden zich niet gehoord en ook niet serieus genomen voelen. Dat is wat de drie insprekers, bewoners van de Simon Stevinweg en omliggende straten, tijdens de commissie Ruimtelijke Ordening letterlijk zeiden.

Omdat Scheepers vasthoudt aan de voorkeursvariant van het college en de andere optie (KL28) niet verder wil uitdiepen, voelen de bewoners zich genoodzaakt deze handschoen dan zelf maar op te pakken. Dat houdt in dat zij zelf een bureau in de hand nemen die het model waarbij het autoverkeer vanaf de andere kant van de Noorderweg het spoor over gaat, verder gaat bekijken en doorrekenen.

Dat is wat de bewoners vragen van Scheepers. Tijdens de vergadering was het klip-en-klaar dat de wethouder voet bij stuk houdt, zoals de liberaal dat al deed tijdens de raadsvergadering van januari toen de PvdA met steun van de SP en Leefbaar Hilversum een motie indiende. Ook toen was er geen ruimte voor een onderzoek naar het andere alternatief.

KL26 is voor het college dé oplossing om het verkeersprobleem bij de kleine spoorbomen te tackelen. Dit is de variant die verreweg als beste uit de bus komt, ook in vergelijking met KL28, zo gaf de VVD'er opnieuw aan. Scheepers meldde dat er voor spoorwegbeheerder ProRail maar één veilige overgang is en dat is er één die permanent dicht is. Dat wil het college niet. "Juist voor Oost openhouden", aldus de liberaal. "Maar daar moet wel wat gebeuren."

Als straks de Stationsstraat autoluw is en de Koninginneweg tweerichtingsverkeer (effecten van de plannen voor het nieuwe stationsgebied) dan wordt het nog drukker bij de kleine spoorbomen. Het college kiest ervoor om het gemotoriseerde verkeer dan het centrum alleen nog uit te laten gaan via de kleine spoorbomen. Auto's en motoren vervolgen dan hun weg over de Simon Stevinweg. Bewoners vrezen een extra bulk verkeer door hun straat en wijk, waardoor de verkeersonveiligheid toeneemt. Voor hen is het volstrekt onduidelijk op basis waarvan besloten is om blind voor deze optie te gaan. Hun voorkeur gaat uit naar de variant waarin het verkeer het dorp in kan vanaf de Larenseweg en de Noorderweg-Zuid. Als beide varianten zijn doorgerekend en nader onder de loep zijn genomen dan ontstaat er een zuiverder beeld. Op basis daarvan is een beter besluit te nemen, is de redenatie van de insprekers.

Het vertrouwen in het college lijkt ver te zoeken

Bewoners en gemeente lijken tegenover elkaar te staan in deze kwestie. Terwijl de wethouder hoopt samen met de omwonenden tot een gedragen KL26-plan te komen, lijkt het vertrouwen in Scheepers en het college ver te zoeken. Tot een goede oplossing komen, wordt nog een hele kluif. Maar er is nog even tijd. In het najaar moet de besluitvorming plaatsvinden.