Zacht, droog en vrij zonnig, in de nacht kans op mist

De wintermaand februari verkeert in optimale voorjaarsstemming. Zondag werd 15.1 graden gemeten. Geen datumrecord, want op 17 februari 1961 werd het 16.4 graden. Vanaf donderdag zwaait alweer een volgend blokkerend hogedrukgebied de scepter. Het droge weer houdt aan met veel zonneschijn. Omdat de wind in de nacht vrijwel wegvalt, kan er lokaal mist ontstaan.

Vrijdag + het weekeinde

Na plaatselijk mist of lage bewolking breekt vrijdag overdag de zon door. Het wordt 12 à 13 graden. Het blijft droog en er staat nauwelijks wind. Het weekeinde verloopt voorjaarsachtig. In de nacht kan mist ontstaan. Overdag komt de zon royaal tevoorschijn. Bij een zwakke wind tussen oost en zuidoost loopt de temperatuur op tot zo'n 13 à 14 graden. In de nacht daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt. In de nacht naar zondag kan het licht gaan vriezen.

Trend na het weekeinde

Het weerbeeld blijft tot eind van de week gedomineerd worden door hogedrukgebieden. Het is rustig weer met zonnige perioden. In de nacht kan lokaal mist ontstaan. Met een oostenwind valt de temperatuur iets lager uit. In de middag rond 10 graden. Er is kans op nachtvorst.

Weetje

In de meteorologie is sprake van een blokkerend hogedrukgebied als deze de weg blokkeert voor lagedrukgebieden met wisselvallig weer. Vaak is het dan een tijdlang standvastig zonnig en droog. Het kan leiden tot langdurige droogte, zoals vorig jaar. Op de weerkaart kan het de vorm aannemen van de Griekse letter omega. Het wordt dan een omegablokkade genoemd.