De Hoorneboegse Heide.
De Hoorneboegse Heide. Foto: Bastiaan Miché

'GNR-besluit haaks op uitspraak Hoge Raad'

hilversum Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) om per 1 januari 2019 definitief uit te treden als participant in de Stichting Goois Natuurreservaat (GNR) heeft de Hilversumse milieuwethouder Jan Kastje toch wel verrast. "De eenzijdigheid van het besluit staat haaks op de uitspraak van de Hoge Raad", schrijft Kastje aan de gemeenteraad.

Bovendien, meent de wethouder, zijn de participanten van het GNR (gemeenten Amsterdam, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen en Laren en provincie Noord-Holland) nog druk doende met het bereiken van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
Maar daar denken ze in Haarlem dus anders over. De gesprekken over de uittreding van Amsterdam én Noord-Holland hebben nu lang genoeg geduurd, vinden GS. Zij maakten vorig jaar juli dit voornemen al bekend en dit is nu definitief. Het voorstel van de provincie is een afkoopsom van 6,5 miljoen euro (tien keer de jaarlijkse bijdrage) en dan is het klaar. De jaarlijkse SNL-subsidie (Subsidie Natuur en Landschap) van 485.000 euro aan het GNR is volgens GS meer dan voldoende. Andere natuurclubs als Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland of Staatsbosbeheer moeten het ook alleen doen met die SNL-subsidie. "Wij zien geen reden om voor het GNR deze uitzonderingssituatie te handhaven", schrijven GS.
En daarnaast ziet Haarlem het niet zitten om steeds meer bij te dragen een kleine en kwetsbare organisatie die in de ogen van GS een structureel samenwerkingsverband had moeten aangaan met één of meerdere andere organisaties. "Wij betreuren dit en zijn niet bereid om de kosten die mede daarvan het gevolg zijn, te dragen. Deze kosten blijven stijgen, waardoor ook onze participantenbijdrage blijft stijgen, in weerwil van ons besluit van eind 2015 om niet méér te willen bijdragen dan 510.000 euro per jaar."
De Gooise gemeenten krijgen daarom het verzoek om voor 1 mei te reageren op het bedrag dat Haarlem wil neerleggen voor een GNR-vertrek. Daarover schrijft Kastje niets. Wel komt hij spoedig met antwoorden die de lokale SP over deze kwestie stelde. De socialisten hekelen het besluit van GS en willen zo snel mogelijk een debat hierover.