Wethouder Jan Kastje is bezig met versnelling van de ambities van de energietransitie.
Wethouder Jan Kastje is bezig met versnelling van de ambities van de energietransitie. Foto: Bastiaan Miché

Hilversumse Meent als proefgebied

De opgave is groot en nu nog onoverzichtelijk. Duidelijk is wel dat de overheid een handje moet helpen bij de energietransitie. Het begin lijkt er nu te zijn.

HILVERSUM De eerste meters naar energieneutraal worden, zijn te maken in de Hilversumse Meent. Dit is dan ook verkozen tot het Hilversumse pilotgebied. In de komende periode wordt in deze buurt werk gemaakt van bijvoorbeeld het aardgasvrij maken van tien woningen. Dat is een van de ambities die is opgesteld in het jaarplan Energietransitie 2019.

Waar anders te beginnen dan in de Meent? Wethouder Jan Kastje meldt dat de Meent de meest logische wijk is om te beginnen. De werkgroep Meent Aardgasvrij is daar al tijden actief. Samen met de gemeente, de corporaties en Liander zitten bewoners al tijden om tafel om aan de slag te gaan met energiebesparing. Tien huishoudens, verschillende woningtypen, hebben zich vrijwillig gemeld om aan deze proef mee te doen. De ervaringen die hier worden opgedaan, kunnen later zeer goed van pas komen in de rest van Hilversum. Klein beginnen, groot oogsten, is het motto van de wethouder als het gaat om de focus op energietransitie.
Met de langetermijnambities van het klimaatneutraal maken komt de betaalbaarheid van wonen aan de orde. De prijs van aardgas is omhoog gegaan en naarmate de regering de kraan in Groningen meer en meer dichtdraait, gaan de gebruikers dat merken in de kosten. Daar ligt een taak voor de (lokale) overheid. "Ik merk op dat het op een andere manier stoken en koken de mensen echt in de kern treft", constateert Kastje. "Dat komt door de vele onzekerheden: hoe moet ik het financieren, welke energiebron krijg ik en wanneer moet ik overstappen? Dat zijn vragen die ik hoor en op veel vragen heb ik nu nog niet direct een antwoord", luidt zijn vervolg.
Kastje weet zich inmiddels gesteund door de woningcorporaties. Vrijdag togen vertegenwoordigers van de gemeente, Dudok Wonen en de Alliantie naar Den Haag. Daar hielden de Stichting Urgenda (de organisatie voor innovatie en duurzaamheid) en woningcorporaties tijdens een persconferentie een pleidooi voor duurzaam en betaalbaar wonen. Met het geld van de huurdersbelasting is sneller investeren het credo om de energierekening voor huurders omlaag te krijgen.

"Woningcorporaties zijn heel belangrijke partners bij de energietransitie. Het voorstel om de verhuurdersheffing twee jaar te besteden aan het verduurzamen van huurwoningen gaat ons helpen in het behalen van de lokale doelen die wij hebben op het gebied van de energietransitie", tekent Kastje op.

Ander belangrijk aspect van het Hilversumse jaarplan, waar de lokale energiecoöperaties HilverZon en HET aan hebben meegewerkt, is de CO2-reductie. Volgend jaar wil Hilversum ten opzichte van 2016 100 kiloton minder CO2 minder uitstoten. Daar heeft de gemeente nog een fikse inhaalslag te maken. Vorig jaar werd bekend dat Hilversum achterloopt op de eigen ambitie. Extra inzet is nodig op dat front. Met het voorstel dat nu voorligt, zet de gemeente met hulp van inwoners en bedrijven de eindsprint in, is de overtuiging van de wethouder.

Woensdag 6 maart komt het jaarplan Energietransitie 2019 aan de orde in de commissie Duurzaamheid en Bereikbaarheid. De vergadering begint om 20.00 uur in de raadzaal in het raadhuis.