'Opgelucht dat Gilly is vrijgesproken'

HILVERSUM De voormalig eigenaresse van de ijssalon 't Perronnetje aan de Kleine Drift, de 38-jarige Hilversumse Gilly Emanuels, is niet strafbaar voor de klap met een stok die zij uitdeelde nadat zij met een mandarijn was bekogeld en racistische uitspraken naar haar hoofd geslingerd kreeg op 17 augustus 2017. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald.

De rechtbank stelt dat de klap wel wettig en overtuigend is bewezen, maar dat er sprake is van putatief noodweerexces. De mishandeling kan haar onder deze omstandigheden niet worden verweten. De officier van justitie eiste twee weken geleden een werkstraf van 120 uur waarvan zestig voorwaardelijk wegens mishandeling. Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van eigenrichting. Tijdens de behandeling van de zaak waren zo'n honderd sympathisanten van Emanuels, waaronder Sylvana Simons en Gideon Everduin, aanwezig.
"We zijn ontzettend opgelucht dat Gilly is vrijgesproken", aldus woordvoerder Lynn Fokkens van het woensdag eveneens aanwezige platform Stop Afrofobie Nu. "Maar tegelijkertijd ook boos: op de Hilversumse politie die Gilly 'hysterisch' heeft genoemd, op het feit dat burgemeester Broertjes niet eerder heeft ingegrepen, op het feit dat Gilly überhaupt voor de rechter gedaagd werd. Dit is institutioneel racisme. En het laatste is hierover nog niet gezegd."

3