De vijf burgemeesters en Mol.
De vijf burgemeesters en Mol. Foto: Bob Awick

Groene inspiratieplek op Crailo

hilversum Op het Crailoterrein is De Groene Afslag geopend. Geen wegrestaurant à la De Witte Bergen, maar een groene inspiratieplek.

In de voormalige, alle totaal verschillende, barakken van de soldaten op het terrein - op de grens Laren, Hilversum en Bussum - heeft ondernemer Lucas Mol samen met zijn verloofde Sanne Oomen een pleisterplaats voor de wereld van morgen geopend. Voor deze pop-up hebben de twee ook hulp gekregen van De Altijd Werkplaats, waar statushouders een opleiding tot klusjesman of meubelmaker volgen. "Ze hebben ons geholpen met het maken van de meubels", vertelt Mol.
Hij mag van de gemeente Laren 2,5 jaar gebruikmaken van het pand en het omliggende terrein, waar binnenkort ook het terras geopend wordt. Ook bedong de ondernemer en afgestudeerd kunsthistoricus het 'jutrecht', wat betekent dat hij uit alle gebouwen op het terrein de materialen mag (her)gebruiken. De tafels zijn bijvoorbeeld gemaakt van de trespaplaten van de douchewanden en van de deuren.
Het in het gebouw gebruikte hout is afkomstig van rode beuk uit 1815 uit de tuin van Drakensteyn in Lage Vuursche. Kunst is er ook. In de hal hangt een levensgrote haai, gemaakt van vishaken, door kunstenaar Vincent Mock. Hij maakt hiermee een statement tegen overbevissing. Daarnaast is een wand versierd met een kunstwerk van de Duitse kunstenaar Brian Kenny.

De burgemeesters van Laren, Blaricum, Huizen, Hilversum en Gooise Meren openden afgelopen week het duurzame inspiratiehuis gezamenlijk door in een zeecontainer - tevens de entree van het gebouw - met een snoeischaar een strengel hedera door te knippen. Vervolgens plantten ze een stekje daarvan in een pot met aarde.