Hans Hogendoorn voor zijn' l'Oiseau de la guerre' in een kamer van de dierenarts.
Hans Hogendoorn voor zijn' l'Oiseau de la guerre' in een kamer van de dierenarts. Foto: Bastiaan Miché

Kunstenaar zoekt goed onderkomen voor wereldberoemd schilderij

HILVERSUM Kunstenaar Hans Hogendoorn is naarstig op zoek naar een goede locatie voor zijn meesterwerk in Hilversum. Nu staat het grote doek tot zijn verdriet ergens in een achterkamer, terwijl 'l'Oiseau de la guerre' (De oorlogsvogel) een goed onderkomen verdient. "Het is belangrijk voor Hilversum", stelt de 72-jarige.

Zelf heeft Hogendoorn geen ruimte meer om zijn schilderijen op te slaan. Een jaar terug heeft hij zijn woning aan de Loosdrechtseweg, waar hij een eigen atelier had, verruild voor een driekamerappartement even verderop in Zuid. Daar hangen een paar van zijn schilderijen aan de muur, maar de rest is elders ondergebracht, zoals bij familie, vrienden en kennissen. Zijn meesterwerk, een doek van bijna 2,5 meter lang en 1,26 meter hoog, staat nu in een lege kamer bij een Hilversumse dierenarts.

Daar moet verandering in komen, vindt de Hilversummer. "Ik kan het daar niet laten staan. Het is zo waardevol, dat moet toch een mooie plek krijgen in Hilversum, bijvoorbeeld in het raadhuis of het museum. Voor Hilversum is het relevant, want ik ben een Hilversumse kunstenaar", verklaart hij.
In 1990 maakte Hogendoorn de opzet voor het grote en gelaagde werk. Angst voor een nieuwe wereldoorlog was de aanleiding om een krachtig statement te maken. Zijn twee kinderen waren toen nog heel klein en zijn gedachten gingen door de dreigende Golfoorlog - die in januari 1991 daadwerkelijk uitbrak waarna hij het schilderij afmaakte - naar de Tweede Wereldoorlog. Zijn zorgen en emoties heeft hij vertaald in' l'Oiseau de la guerre'.
"Dit is de eerste symfonie die gecomponeerd is met een schilderij als inspiratiebron. Dat is nogal wat", meldt Hogendoorn trots, die het stuk opzoekt op YouTube en het begin laat horen. Aharon Harlap, een componist en dirigent uit Israël, zag het werk op een foto die een nichtje van de Hilversummer bijna dertig jaar terug aan hem liet zien toen zij in het Midden-Oosten was. Meteen was hij zo gegrepen door de kracht en de emoties van het schilderij dat hij de Hilversummer opbelde met de mededeling dat hij er een muziekstuk van wilde maken. In de zomer van 1990 ontmoetten de twee elkaar in Hilversum. Dat was de geboorte van het muziekstuk én een levenslange vriendschap.

In 1993 was de wereldpremière van het gelijknamige stuk van de Israëlische componist en dirigent. Hogendoorn en zijn vrouw waren eregast. Tijdens de zeven concerten die zijn gegeven in Israël hing het grote doek, dat verzekerd is voor 2,5 miljoen dollar, naast het podium. Later is het werk nog naar onder andere Canada gegaan. "Het is heel bekend", aldus de maker. Hij hoopt nu dat de gemeente of het museum 'De oorlogsvogel' een goed onderkomen wil geven.