Het 131-delig Rozenservies.
Het 131-delig Rozenservies. Foto: Maarten van Haaff

Sypesteyn ontvangt uniek achttiende-eeuws servies

HILVERSUM Kasteel Museum Sypesteyn is vanaf vandaag een bijzonder servies rijker. Het betreft een 131-delig rozenservies van Loosdrechts porselein, het witte goud uit de porseleinfabriek van Joannes de Mol die in 1782 failliet ging. Vanaf zaterdag is het achttiende-eeuwse en zeer zeldzame servies, dat dreigde in het depot van de gemeente Hilversum te verdwijnen, voor het publiek te zien.

Sypesteyn ontving het servies van de steunstichting Goois Museum die het in 1986 met steun van de Vereniging Rembrandt van mevrouw J.C.A. Barones van Hogendorp, douairière jhr. mr. H.A.M. van Asch van Wijck aankocht. Het servies is rijkversierd met rocaille ornamenten, decoraties in goud, geschilderde bladslingers en takjes met rozen. De knoppen op de deksels zijn plastisch uitgewerkt als veelkleurige bloemstillevens. Conservator Rik van Wegen van Sypesteyn heeft een tafelpresentatie gemaakt waarop veel onderdelen uit dit rozenservies te zien zijn.

In 1774 kocht dominee Joannes de Mol een partij klei op uit de kelders van het Muiderslot. Dit materiaal was achtergelaten door de Weesper porseleinfabriek. Toen zijn eerste proefnemingen succesvol bleken, besloot hij een eigen fabriek te beginnen in Oud-Loosdrecht. De porseleinfabriek leverde een zeer grote productie en een enorme variatie aan voorwerpen. De Mol leverde met zijn porseleinfabriek in Loosdrecht een grote bijdrage om armoede tegen te gaan en economische ontwikkeling in gang te zetten.