'Een hartstilstand krijg je niet alleen, vandaar dat ik iets terug wil doen', zegt hardloper Alex Vanden Berghe.
'Een hartstilstand krijg je niet alleen, vandaar dat ik iets terug wil doen', zegt hardloper Alex Vanden Berghe. Foto: Bastiaan Miché

'Terwijl ik met de kinderen bij de finish wachtte, ging Alex bijna dood'

Een AED in de buurt. Alex Vanden Berghe vindt dat het apparaat er moet komen en is een inzamelingsactie gestart. De aanleiding hiervoor is de hartstilstand die hij vorig jaar kreeg.

HILVERSUM Zondagochtend 14 januari 2018. Alex Vanden Berghe bakt pannenkoeken. Die dag loopt hij namelijk de halve marathon van Egmond en moet koolhydraten stapelen. Hij is fit en heeft zin in de eenentwintig kilometer. Rennen over het Egmondse strand gaat goed en voor een duin zet hij even aan. Als hij over de top is, zakt hij in elkaar en staat niet meer op. Dankzij hulpverleners en een AED wordt het leven van de toen negenenveertigjarige hardloper gered. Time to pay back, vindt Vanden Berghe en start een actie voor een buurt-AED.

Zijn vrouw Maud maakt nog een foto van haar man als hij in het startvak staat en zijn twee jongste kinderen een high five geeft. Niets wijst erop dat hij drie kwartier later zal worden gereanimeerd. "Ik voelde me goed en fit, had goed getraind en liep volgens plan. Het was mijn zesde halve marathon en ik had die van Egmond twee jaar eerder ook gelopen. "

Maud stond met haar twee kinderen bij de finish om haar man te onthalen. De stemming zat er goed in: er was muziek, braadworsten en grote ketels met glühwein. Via een app kon ze Alex volgen. "Ik keek op mijn telefoon en zag dat het niet lang meer kon duren voordat hij zou komen. Ik zette mijn kinderen bij het hek zodat ze hun vader konden zien finishen." Terwijl ze dat deed, vochten hulpverleners voor het leven van haar man. Een groot geluk was dat hij een hartstilstand kreeg vlak voor de EHBO-post. De hulpverleners zagen hem vallen en kwamen in actie toen hij niet meer opstond. Ook een anesthesist was getuige en snelde af op Vanden Berghe, nam de leiding en hielp hem tot de ambulance arriveerde.
De sportieve Hilversummer werd naar het ziekenhuis in Alkmaar vervoerd. "Toen ik gebeld werd door de ziekenbroeder met de vraag of ik Alex Vanden Berghe kende, wist ik dat het mis was." Het enige dat Maud dacht: ik moet mijn kop er nu bij houden. De organisatie belde een taxi die haar en de twee kinderen naar haar auto op de carpoolplaats in Heiloo kon brengen. Niet veel later nam de politie met Maud contact op en haalde haar en haar kinderen op. "Met loeiende sirenes reden we door de mensenmassa heen en nog steeds wist ik niet of Alex nog leefde."

In het ziekenhuis treft Maud haar man aan allerlei toeters en bellen. Wat volgt zijn drie angstige dagen: Vanden Berghe wordt in coma gehouden en hoe hij daar uitkomt is onvoorspelbaar. "Het moment dat Alex wakker werd, was zo emotioneel. Ik hing met mijn gezicht boven het zijne en bleef herhalen dat het goed was. Hij kneep in mijn hand en probeerde te praten, maar hij was onverstaanbaar. Hij bleef maar vragen wat er met hem aan de hand was. Ik wilde nog niet zeggen wat er was gebeurd, maar daar nam Alex geen genoegen mee. Toen ik uiteindelijk overstag ging en hem vertelde dat hij een hartstilstand had gehad, stroomden de tranen over zijn wangen."

Inmiddels is Alex er achter dat je een hartstilstand niet alleen krijgt: de omgeving, en met name je gezin, maakt zich grote zorgen. Maud knikt. Ze weet ook wel dat ze haar man niet in een gouden kooitje kan zetten, maar ze vindt het geen fijn idee meer als hij alleen hardloopt. En als hij langer wegblijft dan gepland, wordt ze toch wat nerveus. Ook voor Vanden Berghe is er veel veranderd. "Ik ben emotioneler, mijn tranen stromen sneller. En ik kreeg sterk het gevoel iets terug te doen, ik zocht naar zingeving."

Die heeft hij gevonden: hij is een actie gestart om geld in te zamelen voor een AED in de Gijsbrechtbuurt waa hij woont. Zelf heeft hij zo'n hartschokapparaat nooit meer nodig omdat hij n een ICD heeft, een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen. "Ik heb de winkels op de Gijsbrecht bezocht en gevraagd of er een AED aanwezig was. Ik vond het schokkend om te ontdekken dat er bijna nergens zo'n levensreddend apparaat hangt en dat sommige winkeliers geen idee hadden waar ik het over had." Het geld inzamelen doet hij via BuurtAED.nl. Vanden Berghe legt uit dat het een initiatief van de Hartstichting en Philips is. "Met deze actie betaalt Philips de eerste 1.075 euro en wij hebben 1.660 euro nodig. We hebben tot en met 9 maart de tijd het bedrag in te zamelen. En als het lukt, hangen we de AED aan een buitenmuur in de wijk." Het apparaat wordt dan aangemeld bij het oproepsysteem voor burgerhulpverleners en is dag en nacht bereikbaar. Burgerhulpverleners in de buurt worden opgeroepen om de AED op te halen zodra iemand 112 belt bij een hartstilstand.

'Ik hing met mijn gezicht boven het zijne en zei dat het goed was'

Vanden Berghe is de engeltjes op zijn schouder dankbaar en heeft inmiddels de eerste tien kilometer hardlopen erop zitten en is weer aan het werk. "Het zou een kroon op alles zijn als die AED er daadwerkelijk komt", besluit hij hoopvol.

Doneren kan via BuurtAED.nl, klik op 'zoek de actie': alex en doneer.