Hilversum-speler Storm Caroll tracht een bres in de verdediging van 't Gooi te slaan.
Hilversum-speler Storm Caroll tracht een bres in de verdediging van 't Gooi te slaan. Foto: Bastiaan Miché

Belangrijke zege Hilversum bij 't Gooi; verschillen in rugbytop minimaal

Met het oog op de stand in de kampioenspoule moesten beide teams winnen. Dat gaf de altijd beladen rugbykraker tussen 't Gooi en Hilversum een extra accent.

hilversum Voor het Nederlandse rugby is het een zegen dat in de kampioenspoule uitslagen niet meer voorspelbaar zijn. Een aantal jaren geleden stak Hilversum boven iedereen uit; voor een jaartje leuk, maar niet langer. Twee jaar geleden kwam 't Gooi naderbij en werd vorig jaar overtuigend Nederlands kampioen. Dit seizoen is DIOK Leiden een serieuze concurrent geworden.

Van die drie teams is Hilversum nu koploper. Hilversum won in Naarden na een enerverende wedstrijd met 21-17 van 't Gooi en voert met miniem verschil de ranglijst aan. De Naarders staan achter het Leidse DIOK op puntensaldo derde.
Tijdens de kraker van zaterdag tussen de twee aartsrivalen bleek al snel dat het scoren veel energie zou gaan kosten. 't Gooi domineerde in het begin van de wedstrijd, maar het was Hilversum dat via Cameron Lawrence het eerst scoorde. Dat het bij de rust slechts 8-0 was door de penaltykick van Marcus Holden betekende dat de ploegen vrijwel niets voor elkaar onderdeden.
In de tweede helft liep Hilversum uit naar 21-0 door try's van Thom Isaak, Mau Simeona en een kick van Holden. Het was opmerkelijk dat Hilversum in het laatste kwartier onnodig de teugels liet vieren. 't Gooi zag kansen en scoorde in het slot nog 17 punten.
Hilversum-aanvoerder Chesny Crosby was daarom blij dat het eindsignaal klonk. De wedstrijd had in zijn ogen geen tien minuten langer moeten duren: "Het is logisch dat je met zo'n voorsprong wat gas terugneemt. Door domme overtredingen in het laatste deel van de wedstrijd kregen we het heel lastig. Eén try tegen was acceptabel, maar geen drie. Na de tweede tegentreffer gingen de koppies hangen. Naast mijn eigen taken in het veld moest ik veel energie steken in het bij de les houden van een aantal spelers."
Door het verval mist Hilversum een competitiepunt. 't Gooi krijgt er juist eentje bij omdat het uiteindelijke verschil minder dan zeven punten was. De 26-jarige Crosby komt uit Zuid-Afrika en speelt voor het vierde seizoen bij Hilversum. De horecaondernemer uit Leiden constateert dat in deze fase van de competitie de mentale weerbaarheid belangrijk is: "De periode dat we met grote verschillen wonnen, ligt ver achter ons. We waren gewend dat we toch wel zouden winnen als we een mindere dag hadden. Dat is verleden tijd. We zullen in de komende wedstrijden nog een tandje bij moeten schakelen."
't Gooi-speler Robin Kok baalde dat zijn team het onderspit moest delven. "Zo'n nederlaag doet pijn. We zijn in staat om de bal meer dan twintig keer naar elkaar te spelen om bij de tegenstander gaten in de verdediging te slaan. Maar wanneer je met deze speelwijze te veel fouten maakt, verlies je de controle over de wedstrijd. Hilversum heeft volop geprofiteerd van onze missers en zij zijn in de counter met hun snelle mannen levensgevaarlijk."