De woning de ochtend na de brand.
De woning de ochtend na de brand. Foto's: Bastiaan Miché

'Beste heftige nacht' in Pauwenstraat

Bijna een week na de brand in een woning aan de Pauwenstraat is de oorzaak nog onduidelijk. De bewoner verblijft op dit moment elders.

hilversum Van brandstichting is in ieder geval geen sprake, meldt de politie een dag na de dramatische brand in de vrijstaande woning in een wijk die vooral gekenmerkt wordt door rijtjeswoningen en smalle straten. Het is dan ook een wonder dat het 'vliegvuur', zoals een brandweerwoordvoerder verwoordt, niet oversloeg naar naastgelegen panden. De matige wind stond precies de goede kant op.

Bij de brand van vorige week raakte niemand gewond. De enige bewoner had op tijd het pand verlaten. Wel kwam een aantal woningen aan de Pauwenstraat en Vitusstraat door schade aan een elektriciteitskabel enige tijd zonder stroom te zitten. Tijdens de brand zijn enkele buurtbewoners uit voorzorg tijdelijk opgevangen, meldt de gemeente. Zij keerden vier uur na de melding terug naar hun woningen. De massaal aanwezige brandweer had al snel in de gaten dat het pand niet meer te redden was. Het is nu aan de bewoner wat er met met het pand (of wat daarvan over is) gaat gebeuren.
Bij omwonenden zat de schrik er een paar uur na de brand nog goed in. "We hoorden herrie, dachten eerst dat iemand de vuilnisbak naar buiten bracht", zegt een iets verderop woonachtig echtpaar. "Maar ja, toen zagen we de vlammen. We dachten dat het ging instorten."
Ook Tanja Schelfhout, die vijftig meter verderop in de Sint Vitusstraat woont, kijkt terug op een 'best heftige' nacht. "Wij zaten een filmpje te kijken en toen hoorden we sirenes in de wijk. En als je dan die vlammen boven dat dak ziet, dan schrik je. We waren bang met al het houtwerk dat het oversloeg. Er staan hier zo veel auto's en huizen."
Wat opvalt aan de genoemde straten is dat deze net buiten het gereguleerde parkeergebied liggen en automobilisten hier niet hoeven te betalen. Het gevolg: er is nauwelijks een parkeerplek te vinden en de auto's die er wel staan - vaak van mensen die verderop wonen maar niet willen betalen - staan niet altijd even keurig geparkeerd. Volgens sommige bewoners was het voor de brandweer ook een hele klus om met de grote wagens bij de brand te komen.

De brand zelf.