De lijn loopt dwars door de regio.
De lijn loopt dwars door de regio. Foto: Energiebeheer Nederland

Met explosieven onderzoek doen naar aardwarmte in regio

hilversum Energie Beheer Nederland B.V. (EBN) wil aardwarmte gaan winnen in de buurt van Utrecht, Hilversum en Almere. Met geluidsgolven wil men bekijken of de bodem daarvoor geschikt is. Deze geluidsgolven wekt het bedrijf op door gecontroleerd kleine ladingen explosieven te laten ontploffen op 20 meter diepte.

Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft EBN hiervoor een vergunning gegeven, namens de minister van EZK. De vergunning is op 21 februari ingegaan. Bewoners van gemeenten langs de ongeveer 35 kilometer lange lijn van Utrecht dwars door 't Gooi richting Almere kunnen daardoor de komende tijd af en toe een plof horen.
Bij seismisch onderzoek wordt een soort echo van de ondergrond gemaakt, met behulp van geluidsgolven. In dit geval worden de geluidsgolven gemaakt door precies en gecontroleerd kleine ladingen explosieven te laten ontploffen. Door de weerkaatsingen van de geluidsgolven krijgt EBN een beeld van de ondergrond en kan het bedrijf bepalen of de ondergrond geschikt is voor het winnen van aardwarmte.

De werkzaamheden mogen niet tussen 23.00 en 07.00 uur plaatsvinden. In de bebouwde kom mag EBN na 19.00 uur geen explosieven meer laten ontploffen. EBN moet bij het werk op een afstand van minimaal vijftig meter van woningen blijven. De werkzaamheden eindigen rond 20 maart 2019. De vergunning bepaalt dat uiterlijk 1 mei 2019 het werken met explosieven klaar moet zijn.