In het bijzijn van de familie overhandigt burgemeester Broertjes de onderscheiding aan Carel Bikkers.
In het bijzijn van de familie overhandigt burgemeester Broertjes de onderscheiding aan Carel Bikkers. Foto: Bastiaan Miché

Eindelijk, precies 77 jaar later, krijgt Hilversummer 'zijn' onderscheiding

Beter laat dan nooit: nabestaanden van Hilversummer Carel Bikkers kregen woensdag, 77 jaar na zijn dood, postuum het Oorlogsherinneringskruis overhandigd.

hilversum Ze leken sprekend op elkaar: Jan en Carel Bikkers. Geboortedatum: 15 december 1915. Beiden vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Japanners. Jan overleefde uiteindelijk de oorlog. Carel sneuvelde op 27 februari 1942 op 26-jarige leeftijd als marineman en opvarende van Hr. Ms. Java bij de Slag in de Javazee.

Woensdagmiddag kwam een groot aantal nabestaanden van de in Hilversum geboren Bikkers naar het raadhuis. Daar kregen zij postuum het Oorlogsherinneringskruis overhandigd. Ook krijgt Bikkers een plek in het register waar de namen van de Hilversumse oorlogsslachtoffers zijn ingeschreven. En dus was het een bijzonder moment voor de familie, weet ook initiatiefnemer Carel Bikkers jr., zoon van Jan Bikkers. Waarom is het precies 77 jaar na dato zo belangrijk dat zijn oom alsnog deze waardering krijgt? "Omdat mijn vader zei dat hij hem wel heeft gehad, maar Carel niet", is het duidelijke antwoord. Overigens staat de naam Carel Bikkers wel vermeld op de bronzen platen op het Karel Doormanmonument op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya. Deze platen bevatten de namen van de maar liefst 915 Nederlandse marinemannen die de dood vonden bij deze vooraf als kansloos ingeschatte missie. Niet voor niets gaf Carel vooraf al zijn spaargeld en verlovingsring aan zijn broer.
Jan en Carel Bikkers woonden tijdens hun kinderjaren aan de Laarderweg 126 (tegenwoordig Larenseweg). De nu in Huizen woonachtige Carel jr. heeft zijn oom uiteraard nooit gekend. Over hem werd ook nooit gesproken. Over zijn vader Jan weet Bikkers veel meer. Hij werd opgepakt en in Japan krijgsgevangen gemaakt. Lange tijd was binnen het gezin daarom alles wat Japans was zo'n beetje verboden. "Hij moest niets van die Japanners hebben. Eén keer - ik was toen een jaar of 8 - op het Damrak spuugde hij op de grond toen hij een Japanner zag. Dat is daar een grote belediging. Maar in de jaren 70 is dat beeld veranderd, kocht hij ineens een Mitsubishi."
Dat tweelingboer Carel Bikkers nu ook eindelijk de erkenning krijgt die hij verdient, heeft de nodige moeite gekost. Enige tijd terug ontdekte Bikkers in de militaire archieven dat de minister van Defensie per 28 november 1949, postuum, het Oorlogsherinneringskruis met de gespen Krijg ter Zee 1940-1945 en Javazee 1941-1942 aan oom Carel heeft toegekend. "Het bericht van het ministerie hierover en de onderscheiding hebben de nabestaanden toentertijd echter nooit bereikt."
Bikkers moest nu bewijzen dat zijn oom nooit het kruis heeft ontvangen. Hij was daarvan overtuigd, zijn vader zou zoiets niet hebben verzonnen. Maar krijg de mensen die daarover beslissen maar zover. Uiteindelijk kreeg Bikkers steun van burgemeester Pieter Broertjes die minister Ank Bijleveld met een brief wist te overtuigen. Woensdag overhandigde Broertjes het kruis. Hij zei daarbij: "Nu heeft hij toch een plaats gekregen in de Hilversumse geschiedenis."

Het Oorlogsherinneringskruis.
Jan en Carel Bikkers