Overgang naar wisselvallig weer, minder zacht

De meteowinter staat nog op de kalender, maar de lente is al volledig uit de startblokken. Dagrecords uit 1964 werden gebroken, alsook het maandrecord dinsdag met 18.9 graden. Het hogedrukgebied dat met een zuidelijke stroming deze winterse warmtegolf veroorzaakt, trekt oostwaarts weg. De stroming wordt westelijk met stilaan meer bewolking en kans op regen.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het meest bewolkt met kans op wat lichte regen. Bij een matige noordwestenwind pakt de temperatuur fors lager uit met 8 à 9 graden. In de loop van zaterdag neemt de kans op regen toe. Zondag kan het even opklaren, maar later volgt opnieuw regen. De zuidwestenwind wakkert aan tot krachtig of hard. De temperatuur ligt rond 10 graden. De nachten zijn minder koud, ook het verschil tussen dag en nacht is kleiner met een minimum van circa 5 graden.

Trend na het weekeinde

Een stevige westelijke stroming bepaalt het weer met vooral maandag veel wind. Het is sterk wisselvallig met een mix van opklaringen en enkele buien. Bij de passage van een front valt enige tijd regen. De maxima liggen rond 8 graden, wat vrijwel normaal is voor begin maart.

Weetje

Het contrast in temperatuur vergeleken met vorig jaar, februari 2018, is imposant. In 2018 was februari recordzonnig maar zeer koud. De 28e februari was het koudste dag met -8.5 graden als minimum en -4.6 graden als maximum. In de laatste fase van deze februarimaand was het daarentegen recordzacht, tot rond +18 graden. Een verschil van circa 25 graden.