De opkomst bij de eerste herdenking van de Februaristaking bij Seinhorst kon rekenen op een goede opkomst.
De opkomst bij de eerste herdenking van de Februaristaking bij Seinhorst kon rekenen op een goede opkomst. Foto: Bastiaan Miché

Twee herdenkingen: eenmalige gebeurtenis

In 2020 moet de herdenking van de Februaristaking één geheel zijn. Dat is een duidelijke wens van onder meer de burgemeester.

HILVERSUM Dat er op twee locaties op hetzelfde moment is stilgestaan bij de februaristakers moet eenmalig zijn. In 2020 is het de bedoeling dat er een gezamenlijke bijeenkomst is in Hilversum. Die nadrukkelijke wens spreekt burgemeester Pieter Broertjes uit.

De herdenking van de Februaristaking van 1941 ging de afgelopen anderhalve week meer over de onderlinge verhoudingen tussen de twee organisaties dan over het belang van de herdenking. Vanwege de commotie die vorig jaar ontstond bij de bijeenkomst op de Kerkbrink, waar organisator Arthur Graaff rechtse media er niet bij wilde hebben en ook nog eens zonder vergunning een plaquette plaatste op het oude raadhuis, was er nu een vacuüm ontstaan. Doordat er lang niets dreigde te gebeuren zijn twee onafhankelijke initiatieven ontstaan, die niet bij machte bleken de krachten te bundelen.

"Er kwam een kink in de kabel. Nu is er gelukkig weer een nieuw initiatief ontstaan, dat bij Seinhorst plaatsvindt. Daar ben ik heel blij om, want dan hebben we toch nog een gedenkwaardig moment voor de februaristakers", aldus Broertjes tijdens Het gesprek met deze krant in samenwerking met GooiTV. "Ik hoop dat we de zaak nu weer een beetje op de rit krijgen, zodat we volgend jaar een gezamenlijke herdenking kunnen organiseren."

Jan Schriefer van de FNV Gooi en Vechtstreek, gastheer van de herdenking bij het NSF-kunstwerk bij winkelcentrum Seinhorst, sprak woorden van gelijke strekking. "Op dit moment is er ook een herdenking op de Kerkbrink. Dat is jammer, maar het zij zo. Volgend jaar gaan we voor één herdenking." Eerder liet Graaff van de Gooise Herdenking Februaristaking 1941 al weten dat de groeiende belangstelling voor de opstand tegen de bezetter 78 jaar geleden juist goed is. En twee herdenkingen in één plaats is niet zo bijzonder, zo meldde Liesbeth van der Horst (directeur van het Verzetsmuseum in Amsterdam) dinsdag tijdens haar toespraak. In de hoofdstad heeft het ook jaren geduurd voordat de twee initiatieven samensmolten.

Het herdenken van de moedige mensen die op 25 en 26 februari 1941, ook in Hilversum, in opstand kwamen tegen de Duitsers vanwege de vervolging van de Joden draaide volgens de sprekers op Seinhorst - naast Van der Horst ook Pieter Hoogenraad van de Historische Kring Albertus Perk - niet om het resultaat. Het gevolg van dit protest was dat de bezetter zijn wreedheid liet zien. Vooral de morele psychische boodschap was belangrijk: de steun van het volk aan de Joden, het opkomen voor menswaardigheid en het laten zien dat je opkomt voor mensen die worden uitgesloten en bedreigd. Een les die vandaag de dag nog steeds opgaat, zo stelde Van der Horst op de plek waar vroeger de entree was van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek; de plek waar het in 1941 in Hilversum allemaal begon.

'Ik hoop dat we de zaak nu weer een beetje op de rit krijgen'