Zorgen over 'zeer zwakke' Opmaat

HILVERSUM College De Opmaat in Hilversum is niet goed door een keuring van de Onderwijsinspectie gekomen. De vmbo-school met 160 leerlingen aan de Larenseweg staat te boek als 'zeer zwak'. De lokale PvdA wil opheldering van het college van burgemeester en wethouders.

Zowel in de onderwijsresultaten als in het onderwijsproces is het een en ander mis is. Zo zouden de leerlingen minder leren, blijven ze te lang zitten in de onderbouw en doen ze te lang over de bovenbouw. Ook zouden (te veel) leerlingen de school zonder diploma verlaten. Verder is onduidelijk of de aangepaste lesprogramma's en extra hulp passen bij de leerling en of deze werken. En bovendien gaan leraren en leerlingen 'niet prettig' met elkaar om.
Volgens Serge Steenman, sinds september vorig jaar de vestigingsdirecteur van de school in Hilversum-Oost, zijn de problemen niet zo dramatisch als de PvdA ze schetst. Maar weglopen voor de problemen die er wel degelijk zijn, doet hij niet. Wel pleit hij onder meer voor aanpassing van het toetsingsbeleid. Dat staat ook in een brief aan de ouders.

5