Almansweide aan het Rita Reyshof.
Almansweide aan het Rita Reyshof. Foto's: Bastiaan Miché

Van oude bios tot nieuw huizenblok

HILVERSUM Van het meest duurzame hofje tot aan een opgeknapte villa en van de voormalige bioscoop tot een nieuw huizenblok in Noord. Wat is het mooiste nieuwe gebouw in Hilversum? Die vraag stelt de Stichting Hilversumse Architectuurprijs (HAP) om de twee jaar en de tijd van stemmen is opnieuw aangebroken. Tot en met donderdag 24 maart kan het publiek aangeven welk pand de voorkeur heeft.

In totaal zijn er 23 woningen gerealiseerd aan het Rita Reyshof, beter bekend als de Almansweide van Moost Architect. Het gaat om acht grondgebonden woningen en vijftien appartementen. Dit duurzame hofje is in eigen beheer gebouwd (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap).
Aan de Anthony Fokkerweg is een nieuw complex verrezen. Van Woerkom De Brouwer Architecten heeft negentien energiezuinige woningen ontworpen. "In de vormgeving hebben we ons vooral gericht op de ritmiek van het blok, de visuele opdeling in kleinere eenheden", aldus de ontwerpers.
Belvedère aan de Van Linschotenlaan van René van Zuuk Architecten valt op door de driehoekige vorm. In dit markante pand zijn 55 woningen, variërend in grootte, gerealiseerd. Belvedère verwijst naar het uitzicht over Hilversum.
De Clemenskerk van BOEi wordt gezien als een architectonisch hoogtepunt in de Bloemenbuurt. Binnen heeft de kerk, die sinds 1996 leeg stond, een metamorfose ondergaan. Dat is nu de thuishaven van een trampolinepark, waar de omwonenden zich tegen verzet hebben. "Deze unieke herbestemming doet recht aan het bijzondere rijksmonument."
In opdracht van de Alliantie is onder meer aan de Dasselaarstraat een compleet nieuw woningcomplex verrezen. De huizen en het blok voldoen aan de eisen van deze tijd.
Lang stond het monumentale KRO-gebouw aan de Emmastraat leeg. Inmiddels is het pand herbestemd en zijn er 85 woningen gerealiseerd. Het ontwerp is van De Jong Architecten.
Een archetypisch huis in Anna's Hoeve: dat gaat op voor de Dolf van der Lindenlaan 1. "Een huis zoals kinderen het tekenen waarbij de contouren van de woning en de schoorsteen altijd zo kenmerkend zijn."
Meest bekend is wellicht Mout (ontwerp Zecc Architecten). De oude Citybioscoop is getransformeerd in een foodhall. Het pand wordt gezien als ankerpunt op het Marktplein.
Van de RAF-winkel naar een gebouw met 45 sociale huurwoningen. Dat is de Langestraat 77, ontwerp Acampo Architecten. Er is maximaal gebruikgemaakt van de historische kennis van het gebouw uit 1910.
De villa aan de Beethovenlaan is de laatste genomineerde. Op verzoek van de eigenaar heeft SKA hier een statig, tijdloos en modern ontwerp gemaakt.

Stemmen kan via www.hilversumsearchitectuurprijs.nl. Ga op deze site naar het formulier en breng jouw stem uit. De prijsuitreiking, jury- en publieksprijs, is op donderdag 11 april.

De Anthony Fokkerweg.
Belvedère bij de Amaliatunnel.
De Clemenskerk; nu de thuishaven van een trampolinepark.
Het nieuwe huizenblok aan de Dasselaarstraat.
Het oude KRO-gebouw heet nu De KROon.
De Dolf van der Lindenstraat 1.
De oude bioscoop is getransformeerd in Foodhall Mout.
Het pand aan de Langestraat 77.
De opgeknapte villa aan de Beethovenlaan.