Robin Haase werd gezien als een uitstekende ambassadeur van het toernooi.
Robin Haase werd gezien als een uitstekende ambassadeur van het toernooi. Archieffoto: Bastiaan Miché

Weliswaar een leuk evenement, maar bedrijven kiezen niet voor tennis

Teleurstelling overheerst bij alle betrokkenen nu bekend is dat de derde Melkhuisje Masters niet doorgaat. Maar het gat in de begroting is gewoon te groot.

hilversum Maar liefst 50.000 euro aan subsidiegelden kreeg de organisatie van de eerste Melkhuisje Masters in 2017 van de gemeente Hilversum. Om het evenement een kans te geven, was destijds de gedachte van het college van burgemeester en wethouders. En hoewel de eerste twee edities als redelijk geslaagd konden worden bestempeld, bleven nieuwe sponsors weg. "De sport heeft te kampen met een imagoprobleem", aldus initiatiefnemer Jon Visbeen.

Met pijn het het hart, zegt de oud-journalist die als verslaggever van het legendarische toernooi in Hilversum de gouden tijden van het tennis meemaakte, zet de organisatie een streep door de derde editie van de Melkhuisje Masters. Er zit namelijk een flink gat (20.000 euro) in de begroting. Visbeen geeft aan dat al in december de problemen zichtbaar werden. Vanuit eventuele sponsors klonken vervolgens wel goede geluiden, maar concreet werden die geluiden nooit.

En dat terwijl er wel degelijk plannen waren om van het drie dagen durende tennistoernooi, met de beste tennisser van Nederland Robin Haase als ambassadeur, veel meer een tennisevenement te maken dan een netwerkborrel. Zo zouden er ook demonstraties rolstoeltennis plaatsvinden en wilde de organisatie iets doen met basisscholieren. Maar het feest, dat op 17, 18 en 19 mei zou plaatsvinden, gaat dus niet door. "Dan kom je van een koude kermis thuis", aldus een teleurgestelde Visbeen. "Maar tennis is nu eenmaal niet hot. Ook andere challenger toernooien in Nederland hebben het moeilijk. Het bedrijfsleven ziet er te weinig brood in."
Na 50.000 euro in 2017 halveerde Hilversum de subsidie vorig jaar. Dit jaar zou er 15.000 euro klaarliggen in het raadhuis met een eventuele aanvulling voor het rolstoelprogramma. "Ontzettend jammer", zegt sportwethouder Floris Voorink nu over het niet doorgaan van de Melkhuisje Masters. Hij heeft wel begrip voor het besluit van de organisatie. Extra subsidie was echter geen optie. "Ik laat het evenement niet klappen op 5.000 euro, maar het subsidiebedrag moet wel in verhouding staan met andere evenementen. Er waren in 2017 al wat vragen over het subsidiebedrag, maar we wilden het toernooi kwalitatief een kans geven. Maar dan moet het stokje wel worden opgepakt door andere partijen."

Voorink en ook wethouder Wimar Jaeger en burgemeester Pieter Broertjes hebben er volgens de wethouder alles aan gedaan om het evenement toch door te kunnen laten gaan. Bijvoorbeeld door de organisatoren te introduceren binnen het bedrijfsleven. Geen kwaad woord van Voorink dan ook over 't Melkhuisje en de organisatie. "Het was een heel leuk evenement en de tweede editie was ook weer een stapje boven de eerste. Maar bedrijven kijken sinds de crisis veel kritischer naar hun uitgaven."