Onderlinge samenhang tussen Oost en het centrum ontbreekt in De 7 Straatjes, vinden de 44 ondertekenaars.
Onderlinge samenhang tussen Oost en het centrum ontbreekt in De 7 Straatjes, vinden de 44 ondertekenaars. Foto: gemeente Hilversum

'Plan stationsgebied overstijgt alle politieke agenda's'

Maak net zoals de kleine spoorbomen een pas op de plaats en laat het plan-Huisman onderzoeken. Dat is de duidelijke boodschap.

HILVERSUM Met de commissie Ruimtelijke Ordening voor de deur (donderdag 14 maart) neemt het verzet tegen het stedenbouwkundig plan van De 7 Straatjes nog steeds toe. Hilversummers dienen nog steeds alternatieve plannen in en een collectief laat van zich horen. "Stel dit besluit uit en geef ons een keuze!", is de oproep van Goudenkansvoorhilversum.

Wat de 44 ondertekenaars van het collectief betreft, is het slikken of stikken. Er ligt één keuze voor zonder goede verbinding tussen Hilversum-Oost en West en dat terwijl de kritiek op het plan aanzwelt. "Iedere informatieavond begint elke keer maar weer met dat er vier jaar inspraak aan dit besluit voorafging. Dus nu het plan er ligt, we het eindelijk kunnen zien, is het gewoon jaknikken en bouwen. Er is duidelijk veel politieke partijdigheid gaande rondom dit besluit. Maar beste bestuurders, dit plan overstijgt alle politieke agenda's. Dit bepaalt hoe wij als Hilversummers de komende honderd jaar wel of niet verbonden gaan samenleven", meldt het collectief.
Bij het stedenbouwkundig plan van De 7 Straatjes zetten ook de 44 ondertekenaars de nodige vraagtekens. Ze vinden het niet echt groen - ook al roept de gemeente dat vaak -, er is geen uitgewerkt gevelbeeld bekend waardoor er niets is te zeggen over de kwaliteit van de architectuur en het geheel oogt 'flatachtig' met bouwlagen van vier tot zeven verdiepingen. Daar komt bij dat de gevolgen voor het verkeer niet bekend zijn. Daarnaast vinden de ondertekenaars het vreemd dat college en coalitiepartijen niet aanslaan op de kritiek van deskundigen als hoofdplanoloog Jos Gadet en projectdirecteur van Het Maankwartier in Heerlen Gerrit Modderkolk, die De 7 Straatjes kraken. Zo ontbreekt de totaalvisie en verdeelt het Hilversum in tweeën.
Want ook het collectief mist een duidelijke verbinding tussen Oost en West, die wel is opgenomen in De 4 Brinkjes van Michel Huisman, bedenker van Het Maankwartier. "We kunnen hooguit naar elkaar kijken, maar meer ook niet." Daar is wethouder Arno Scheepers het overigens mee oneens. Hij stelt dat er in dit plan wel degelijk verbinding wordt gemaakt tussen Oost en het centrum en dat het college dat superbelangrijk vindt. Het alternatief van de Heerlense kunstenaar moet door een onafhankelijke partij worden doorgerekend en gewogen worden.

"Hebben we nog gezond verstand en kunnen we nog luisteren naar geluiden die iets anders roepen dan het plan van De 7 Straatjes?", is de vraag die het collectief stelt aan de politiek. Zij pleit ervoor om een pas op de plaats te maken, zoals het college vorige week heeft gedaan bij de kleine spoorbomen. In die tijd kan Huismans plan door een objectieve partij bekeken worden en kan er later een goede afweging worden gemaakt tussen de meerdere mogelijkheden. "Politiek, doe waar jullie voor staan, geef ons een stem."

11