Het was een hele klus om slachtoffers te bevrijden.
Het was een hele klus om slachtoffers te bevrijden. Foto: Bastiaan Miché

Geweld en gijzeling op het Media Park

hilversum Bij een muziekevenement in Studio 22 afgelopen week, door 350 toeschouwers bekeken, ontstond een geweldincident waarbij meerdere personen zijn verwond en gegijzeld. Nu niet schrikken. Het ging slechts om een oefening.

Overigens, zeker geen kleinschalige oefening. Onder de naam 'Vivet' oefenden de hulpdiensten van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek (Brandweer, GHOR en Bevolkingszorg) samen met politie, KMar, Het Rode Kruis, NEP, Talpa, het Kernteam Media Park en Crowd Support. Een maal per jaar - om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de bestrijding van grootschalige incidenten en rampen - is zo'n oefening. Het doel van deze oefening op het Media Park was het beoefenen van de communicatie tussen de diverse deelnemers en het beoefenen en testen van procedures. Daarnaast trainden de deelnemers natuurlijk hun eigen uitvoerende handelingen tijdens incidenten.
Het scenario leverde voldoende oefen- en leermomenten voor de aanwezige bedrijfshulpverleners, de Dienst Speciale Interventies van de politie en de overige hulpverleners. Zo had de brandweer zijn handen vol aan het bevrijden van een slachtoffer op hoogte en was het ambulancepersoneel druk met de grote hoeveelheid slachtoffers. Vooral de coördinatie tussen de hulpdiensten en het Kernteam van het Media Park werd flink op de proef gesteld. De oefening vond realtime plaats. Alle handelingen die tijdens een echt incident moeten worden verricht, werden daadwerkelijk op die manier beoefend.
Na ruim twee uur zat de oefening erop en konden alle betrokken partijen een eerste, korte evaluatie over hun inzet houden. In algemene zin kijken alle betrokkenen terug op een geslaagde training. Op een later tijdstip vindt nog een meer uitgebreide evaluatie plaats en zullen de oefenresultaten worden opgetekend. De oefening, die geregistreerd werd door NEP in samenwerking met studenten van het ROC, was op schermen te volgen door de aanwezige genodigden, waaronder de voorzitter van de Veiligheidsregio Pieter Broertjes.