Enkele betogers op het Media Park vrijdagmiddag.
Enkele betogers op het Media Park vrijdagmiddag. Foto: Bastiaan Miché

'Michael kan niet meer reageren, daarom doen wij het'

HILVERSUM Natuurlijk wisten de demonstranten zelf ook wel dat de veelbesproken documentaire Leaving Neverland over Michael Jackson afgelopen vrijdagavond gewoon bij de VPRO zou worden uitgezonden. "Maar Michael kan niet meer reageren, daarom doen wij het. Als fans."

Op het Wim T. Schippersplein verzamelden zich overdag, een paar uur voordat de vier uur durende documentaire op NPO3 was te zien, hooguit 35 fans van de King of Pop. Zij werden - in het bijzijn van veel journalisten en fotografen - welkom geheten door algemeen directeur Lennart van der Meulen van de VPRO. Hij stond initiatiefnemer Patrick Tieleman en de massaal aanwezige media uitgebreid te woorden, zei de ophef te begrijpen, maar stelde dat de discussie over kindermisbruik maatschappelijk relevant en journalistiek interessant genoeg is om uit te zenden. Het zegt, aldus de directeur, verder niets over de slechtheid van Michael Jackson. Er is dan ook geen moment overwogen om zijn muziek niet te draaien.
De VPRO kocht Leaving Neverland aan op het Sundance Film Festival. In vier uur tijd vertelt de film het verhaal van Wade Robson en James Safechuck. Zij raakten afzonderlijk bevriend met Jackson en zouden zijn misbruikt. Volgens Van der Meulen is de documentaire, door 130 landen gekocht, betrouwbaar. "Ik begrijp de ophef. Zeker wanneer het om je idool gaat", aldus Van der Meulen. "Maar wij vinden dat deze film goed geresearcht is. Er wordt een reëel beeld geschetst en een belangrijk onderwerp aan de kaak gesteld."
De fans op het Media Park - gewapend met spandoeken en muziek van de overleden zanger - denken daar duidelijk anders over. Een van die betogers is Marc Wittenberg. De Haarlemmer is al vanaf zijn vijfde groot fan van de King of Pop en zegt regelmatig contact te hebben met de familie. Zo sprak hij vorige week nog met het nichtje van Michael, Brandi Jackson. En die beweert weer dat ze een relatie had met Wade Robson, een van de mannen die Jackson in Leaving Neverland beschuldigt. Volgens Wittenberg een van de vele signalen dat er van alle beschuldigingen richting zijn idool niets klopt. En zo maken de fans in ieder geval duidelijk dat hoewel Jackson zelf niet kan reageren, hij eigenlijk nog 'springlevend' is.