Aparte heffing voor riool- en hemelwater?

HILVERSUM Moet er een aparte heffing komen voor riool- en hemelwater? Over die vraag gaat de gemeente zich buigen. Onderzoek moet uitwijzen of dit verstandig is. Daarna kan dit nieuwe beleid worden opgenomen in het nieuwe Gemeentelijk Rioleringsplan, dat in 2020 wordt vastgesteld.

Naar aanleiding van de motie van de ChristenUnie 'Duurzaam omgaan met afvalwater' in juli vorig jaar is de gemeente gaan kijken waar nog winst te boeken valt bij het opvangen van het hemelwater, zodat dit niet in het riool terechtkomt. Volgens wethouder Arno Scheepers is 70 procent van het rioolstelsel in Hilversum al gescheiden, maar hij wil daar best nog een schep bovenop doen. Zelf gaat de gemeente het goede voorbeeld geven door nieuwe infiltratievoorzieningen te realiseren bij de Berlagevijver en de Schuttersweg. In de plannen voor het stationsplein is eveneens een grote voorziening opgenomen.
Hilversum wil de inwoners actief stimuleren om het water beter te scheiden. Op eigen terrein kunnen zij zorgen voor ontkoppeling. "Dat kan door de regenpijp af te zagen en er infiltratiekratten neer te zetten", aldus de wethouder. De gemeente verstrekt deze kratten gratis. Daarmee begint Hilversum in de Staatsliedenbuurt.


Weer bestuur voor Hart voor Hilversum

HILVERSUM Dik zeven maanden had Hart voor Hilversum geen bestuur. Aan die lastige periode is donderdag 7 maart een einde gekomen. De leden zijn akkoord gegaan met de vier kandidaten.

Voormalig wethouder Angelika Pelsink, zij stapte begin november op, is de meest bekende naam van het kwartet. Ook Atty van der Meer, Moos van Dorp en Chris Groeneveld zijn tijdens de algemene ledenvergadering in wijkcentrum St. Joseph aangesteld. Hun rolverdeling is nog niet duidelijk.
Sinds september zat Hart zonder bestuur. Eind mei had het inmiddels oude bestuur laten weten gezamenlijk op te stappen omdat zij hun eigen coalitieonderhandelaars (Karin Walters en Henk Blok) verweten de belangrijkste standpunten verkwanseld te hebben. Daarbij ging het vooral om het opgeven van het Gooistad-standpunt en de samenwerking met D66.