De zonnewagen trok veel bekijks op het Comenius College.
De zonnewagen trok veel bekijks op het Comenius College. Foto: Bastiaan Miché

Hippe zonnewagen: 'Je zit veel lager, alles trilt en de vering is minimaal'

De twee Gooise leden van het Vattenfall Solar Team, Pieter Tolsma en Daan van der Tuin, bezochten vrijdag met hun zonneauto Nuna het Comenius College.

hilversum "Hoeveel muizen passen erin?" Het was waarschijnlijk de gekste vraag waar Pieter Tolsma, oud-leerling van de Vrije School Michaël in Bussum, en Daan van der Tuin, oud-leerling van het Comenius College, bij hun bezoek aan hun vroegere scholen kregen gesteld. "En ze vinden dat we de leukste baan ter wereld hebben", lacht Tolsma. "Ik doe het vrijwillig, maar het is inderdaad wel heel leuk."

Tolsma en Van der Tuin maken deel uit van het Vattenfall Solar Team. Dat team bestaat dit jaar uit zestien technische studenten van de TU Delft. In oktober zullen de zonneracers uit Delft voor de tiende keer meedoen aan de Bridgestone World Solar Challenge. Het team is mede door Wubbo Ockels opgericht en heeft in 2001 voor het eerst meegedaan aan de race van 3000 kilometer dwars door Australië. Inmiddels heeft het Delftse team negen keer op rij meegedaan aan de race, die dwars door de outback van Australië gaat. Van die negen keer wist het team zeven keer als eerste over de streep in Adelaide te komen. De achtste wereldtitel is voor komend jaar het doel. Dit doen ze door een zelfontworpen zonneauto, genaamd NunaX, te bouwen.
En dat is best cool, zeggen Tolsma en Van der Tuin. Zij solliciteerden vorig jaar voor een plekje in het team en werden uitgekozen. De bouw is nu halverwege. Binnenkort wordt het team in tweeën gesplitst: de ene helft werkt in Zwolle aan de boarding van de wagen, het andere deel werkt in Delft aan het systeem. In juni komt het team weer bijeen. Doel is uiteraard om een razendsnelle auto in elkaar te zetten. Het team wordt daarbij geholpen door alle informatie uit het verleden en gesprekken met oud-leden van het team.
Maar eerst zijn beide studenten nog even op de oude school waar zij hun eerste reken- en natuurkundesommen hebben geleerd, om zo te laten zien hoe cool duurzaamheid en techniek eigenlijk is. De wagen die vrijdag op de scholen in Bussum en Hilversum staat, is uiteraard niet het voertuig waar het huidige team aan bouwt. Het gaat om een oud model dat in het verleden al de nodige successen voor het team heeft opgeleverd. Hoe hard rijdt die? Ongeveer 130 kilometer per uur, vertelt Tolsma. Hijzelf past niet in de krappe wagen, Van der Duin net aan. "Maar het is met niets te vergelijken, hij rijdt ook niet als een normale wagen. Je zit veel lager, alles trilt en de vering is minimaal."
Van der Tuin (werktuigbouwkunde) en Tolsma (informatica) hebben hun studies nu stopgezet vanwege de klus. Een privéleven hebben ze daarom even niet. Geeft ook niet. De zonnewagen gaat even voor. In oktober gaat het team naar Australië. Van der Tuin: "Dat is de kers op de taart."