De winnende ploeg.
De winnende ploeg. Foto: ROC van Amsterdam

Hilversumse MBO'ers winnen Amsterdams studentendebat

HILVERSUM Het Hilversumse team van het MBO College Hilversum wist vorige week donderdag het studentendebat in Amsterdam te winnen. Een professionele jury oordeelde dat de vijftien studenten van de school aan de Arena verbaal het sterkst waren.

"Het hele team was actief, ook in hun rol als rechters", luidde het positieve commentaar van de deskundigen. Het debat stond onder leiding van het in Hilversum gevestigde Nederlands Debatinstituut. De professionele jury lette tijdens de discussies op de gegeven argumenten, of er goed geluisterd werd, op spreektempo en het maken van sterke parafrases. De jury was unaniem in haar oordeel dat het team uit de mediastad de ploeg was met de beste argumenten.
De vijftien Hilversumse studenten waren geselecteerd uit ruim zestig leerlingen, die een maand eerder (donderdag 7 februari) met elkaar in debat gingen. Donderdag gingen zij met nog bijna tweehonderd andere mbo-studenten in debat in het Bimhuis in Amsterdam. Daar discussieerden zij over verschillende actuele maatschappelijke stellingen.

In de weken vooraf hadden de leerlingen zich voorbereid op de drie stellingen. Vlak voor het debat hoorden de teams of zij voor of tegen waren. Vooral het laatste gespreksonderwerp maakte het nodige los bij de studenten. De stelling luidde: 'Mensen die zich schuldig maken aan het verspreiden van naaktfoto's van anderen zonder hun toestemming moeten met minimaal een jaar gevangenisstraf bestraft worden'.