Michael de Groodt overhandigt de cheque aan de familie; tweede van links Siem.
Michael de Groodt overhandigt de cheque aan de familie; tweede van links Siem. Foto: Bastiaan Miché

Fantastisch einde van 'Darts for Siem': 'Wat hij nu heeft gedaan is ongekend'

De inzamelingsactie van Hilversummer Michael de Groodt voor de zieke jongen Siem Derks heeft maar liefst 6298,60 euro opgeleverd. Zaterdagavond werd de cheque overhandigd.

hilversum Het begon met een dartmarathon waarbij de 42-jarige Michael de Groodt 48 uur lang non-stop pijltjes gooide en op die manier geld inzamelde. Verder benaderde hij allerlei sponsors, deed talloze oproepen op Facebook en besloot zijn inzamelingsactie zaterdagavond in de kantine van SC 't Gooi met een massaal bezocht en sfeervol darttoernooi en een loterij. Uiteraard waren de familieleden van Siem - vader, moeder, broertje, zusje, opa's, oma's - en vrienden ook van de partij. "Ik heb er geen woorden voor", aldus vader Thijs Derks.

Nog even kort het verhaal. De Groodt en de familie Derks, woonachtig in het Brabantse Wilbertoord, leren elkaar in 2017 kennen op de camping in Limburg. Daar hoort de Hilversummer over de ziekte van de nu bijna 10-jarige Siem: mitochondriële encefalomyopathie, oftewel een energiestofwisselingsziekte. Inmiddels is de jongen helemaal doof. Hij heeft twee gehoorimplantaten, draagt een bril en rijdt in een elektrische rolstoel voor langere afstanden. Via een Mickeybutton krijgt hij zijn sondevoeding; de stoelgang is heel erg moeilijk en hij is niet zindelijk. Verder zijn ADHD en autisme gediagnosticeerd. Hij heeft veel last van zijn benen, armen en vingers.
Voor De Groodt, sowieso iemand die niet snel stilzit, reden om in actie te komen. Uiteindelijk leidt dit tot de inzameling 'Darts for Siem'. Eerst is er in februari de dartmarathon (opbrengst: zo'n 1500 euro), vervolgens nog wat kleinschalige initiatieven en tot slot zaterdagavond. Halverwege het darttoernooi wordt het eindbedrag bekendgemaakt. Het bedrag van ruim zes mille gaat naar de Stichting Energy4All. Siem en zijn broertje en zusje kregen daarnaast een Xbox, die beschikbaar is gesteld door JayJay Boske, oud-deelnemer van Expeditie Robinson. Bovendien hebben de vaste gasten van Café Zuid ook nog wat geld ingezameld: 250 euro. Dat bedrag is dan weer puur voor de familie. Thijs Derks kan het allemaal maar moeilijk beseffen. "Je zit twee weken bij elkaar op de camping, daarvoor had je elkaar nog nooit gezien. En dan zegt Michael dat hij wat gaat doen. Ja, ja. Maar wat hij nu heeft gedaan is ongekend."
Siem ondertussen loopt vrolijk rond. De volgende dag zal hij wel doodop zijn, is het besef. Maar dat is een zorg voor later, lijkt Derks te willen aangeven. Natuurlijk is het dagelijkse leven zwaar, voor zowel Siem als de rest van de familie. "Maar dit voelt wel heel lekker", aldus de Brabander. Dat vindt ook Jolanda Rutten, een goede vriendin van de familie. "Geweldig dit. Het waren wildvreemden voor elkaar. Dat je dan zo begaan bent, is heel erg mooi."

Wereldgozer

Peter Bakhuizen kent 'Mike', zoals iedereen De Groodt noemt, sinds een jaar via dartvereniging De Zware Jongens en was tijdens de marathon met name in de nachturen de grote steun voor zijn kompaan. "Of dit een typische actie is voor Mike weet ik niet. Daar ken ik hem te kort voor", aldus Bakhuizen. "Maar top is het natuurlijk wel. Hij is gewoon een wereldgozer. Er zijn maar weinig mensen die iets overhebben voor een jongetje dat ze niet kennen."
Toch waren er ook momenten dat zijn omgeving helemaal gek werd van de actie. "Elke dag zag je wel meerdere keren een bericht voorbijkomen. Echt, vier maanden lang zeven keer per dag 'Darts for Siem'. Daar gaan we weer, dacht ik dan. Kunnen we het ook eens ergens anders over hebben?"
Dat bevestigt De Groodt zelf ook. "Op een gegeven moment werd ik zelfs de groepsapp uitgeflikkerd", kijkt hij terug. "Mijn vrienden werden wel echt 'Darts-for-Siem-moe'. Zij denken nu ook dat ik in een zwart gat terecht kom. Ik kreeg ook al een berichtje met 'Tot Siems'." Overigens hoeft niemand bang te zijn dat De Groodt in een zwart gat belandt. Langzaamaan is hij al gestart met de voorbereidingen voor een groot darttoernooi in juni: het Open Hilversumse kampioenschap.
En dat de actie voor Siem zo gelopen is als nu, is uiteraard top, aldus De Groodt. Net als dat de gehele familie op de slotavond aanwezig is. Zij zijn in de ogen van De Groodt dan ook de echte helden, moeten iedere dag weer opnieuw die strijd aangaan tegen die genadeloze ziekte, waar nog geen medicijn voor is. Omdat deze ziekten nog relatief onbekend en zeldzaam zijn, ziet de farmaceutische industrie letterlijk geen brood in het ontwikkelen van een medicijn, aldus de Stichting Energy4All.

Controlfreak

Maar voor De Groodt, zelf vader van vier gezonde kinderen, houdt de actie voor Siem nu dus op. Het is klaar. Hij is op. Tijdens de slotavond is hij ook alleen maar druk doende om het iedereen naar de zin te maken en zit geen moment stil. "Ik ben een controlfreak. Als ik iets niet goed zie gaan, wil ik daar meteen iets aan doen. Aan de andere kant word ik vanavond en ook alle andere avonden van alle kanten heel goed geholpen. Maar als het straks klaar is, is het klaar. Dan wil ik maar één ding: bier drinken."

Via een Mickeybutton krijgt Siem zijn sondevoeding