Broertjes en Van Dijk.
Broertjes en Van Dijk. Foto: Bob Awick

Commissaris bezoekt 't Gooi

REGIO Voor de korte termijn is hij - als het om 't Gooi gaat - momenteel druk doende met de processen rond de nieuwe burgemeesters van Huizen, Blaricum en Wijdemeren. Maar ook voor de wat langere termijn beseft de nieuwe commissaris van de Koning van Noord-Holland, Arthur van Dijk, dat er genoeg werk is te verrichten.

Afgelopen week bezocht de 56-jarige VVD'er, opvolger van Johan Remkes, voor het eerst in zijn nieuwe functie het Gooi. Van Dijk was aanwezig tijdens het gecombineerde overleg van het algemeen bestuur en de portefeuillehouders van Regio Gooi en Vechtstreek. Het bezoek kon worden gezien als 'markering van een nieuwe periode', zoals de ook aanwezige burgemeester Pieter Broertjes, voorzitter van de regio, het bezoek omschreef.

Tot spannende uitspraken liet Van Dijk - hij zit immers nog in zijn wittebroodsweken - zich niet verleiden. Hooguit - wanneer het over het versterken van de bestuurskracht gaat - dat er 'enorme uitdagingen' op stapel staan. Van belang is vooral dat de provincie en de Gooise gemeenten de komende jaren goed samenwerken op de bekende gebieden van bijvoorbeeld bereikbaarheid, mobiliteit, milieu en natuur en een goede woon-werkbalans.
Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, weet ook Van Dijk. Want waar de Gooise gemeenten elkaar op het sociale domein (zorg en welzijn) prima kunnen vinden, is dat binnen het fysieke domein (wegaanpassingen met name) wat lastiger gebleken. Maar van belang was nu, aldus de commissaris, elkaar ontmoeten en een begin maken met de uitdagingen die er zijn. Hoe dat moet gebeuren, is dus nog de vraag, maar, vertelt de nieuwe commissaris: "Als ik daar een rol in kan vervullen, wil ik dat graag doen."