De onthulling van het eerste wormenhotel was reden voor een feest
De onthulling van het eerste wormenhotel was reden voor een feest Foto: Bastiaan Miché

Begin van een wormenhotelketen?

Het idee is simpel en de uitvoering is effectief. Gft-afval niet meer in de groene bak doen, maar geef het als voedsel aan tijgerwormen. Het eerste wormenhotel is open.

HILVERSUM Nog voordat het eerste wormenhotel in Hilversum officieel in gebruik is genomen, is de interesse voor dit duurzame fenomeen al groot. Initiatiefnemer Herman Vijlbrief meldt dat hij al door meerdere plaatsgenoten, maar ook door mensen van buitenaf, benaderd is om eenzelfde voorziening elders neer te zetten. "Het is hopen op een Hilversumse hotelketen", aldus de bewoner van de Moerbeilaan.

Sinds gistermiddag is het eerste wormenhotel dan écht in bedrijf. Het woord heeft zich al ruimschoots verspreid. Meerdere straten hebben zich inmiddels gemeld bij Vijlbrief. Dan gaat het om Hilversummers en mensen van ver buiten de gemeentegrens. Maar ook scholen, bedrijven en het GAD hebben interesse getoond. Het zaadje in deze omgeving lijkt daarmee goed geplant te zijn.

Nieuw is de materie niet voor Vijlbrief. Vlak voor zijn verhuizing naar Hilversum wist hij al een wormenhotel te realiseren in zijn vorige woonplaats Amsterdam, waar al zo'n honderd wormenhotels zijn. Lang heeft het gezin daar niet van kunnen profiteren, want het verhuisbord stond al voor de deur. Gezien de vele voordelen besloot de kersverse Hilversummer hier een nieuwe poging te wagen. Dat heeft geleid tot het eerste wormenhotel, dat woensdagmiddag 20 maart geopend is door wethouder Jan Kastje van Milieu en Afval.

Een wormenhotel is een speciaal ontworpen bak waarin zo'n duizend tijgerwormen het gft-afval uit de buurt omzetten in compost. Het hotel is gemaakt van geperst bermgras en ontworpen door een architect. Tussen de 20 en 25 gezinnen van de Moerbeilaan gooien dit afval niet meer in de groene bak, maar brengen dit naar het hotel. Dan gaat het bijvoorbeeld om groente- en fruitschillen, maar ook theezakjes en koffiedrab. Op deze manier werken de bewoners aan een betere afvalscheiding en is dit een flinke en simpele duurzaamheidsmaatregel. Het wormenhotel leidt tot C02-reductie en zorgt ervoor dat bewoners de groene gft-bak minder vaak aan de straat hoeven zetten. "Na ongeveer een half jaar is er voldoende compost om te verdelen in de buurt. Dat is gratis compost voor de tuin, waar je bijna niets voor hoeft te doen", luidt de uitleg. "Wat wij dus niet meer in de bak doen wordt nu opgegeten en uitgepoept door de wormen. Dit is circulaire economie, maar dan in het klein", aldus de enthousiaste Hilversummer.

Daar komt bij kijken dat het wormenhotel een verbindingsfactor is in de straat. Hoewel de duurzame voorziening er net staat, raken buren op de groenstrook bij de Moerbeilaan met de Kolhornseweg met elkaar in gesprek. Volgens Vijlbrief zorgt de 'grote bijenkorf' tevens voor bewustwording van afvalscheiding en dan met name bij kinderen.

Dat gaat ook op voor de jury van de Hilversum100 Challenge, de wedstrijd om de gemeente groener, gezonder en duurzamer te maken. In oktober viel Vijlbrief in de prijzen. Hij won 3.000 euro voor dit idee. De Tomingroep, die het hotel heeft gemaakt en heeft neergezet, voegde daar 1.000 euro aan manuren aan toe. "Iedereen wordt hier enthousiast van", stelt de initiator. "Omdat het een goed verhaal is en je direct resultaat ziet."

'Dit is circulaire economie, maar dan in het klein'