Tot in de late uurtjes bleef de publieke tribune, met veel bewoners uit Oost, vol zitten.
Tot in de late uurtjes bleef de publieke tribune, met veel bewoners uit Oost, vol zitten. Foto: Bastiaan Miché

Time-out plan stationsgebied doet weinig voor Oost-Westverbinding

Is de time-out van een maand een pyrrusoverwinning? De wethouder trekt het plan kort terug. In mei staat het aangepaste voorstel alweer op de agenda; zonder verbinding Oost-West.

HILVERSUM Hoe tevreden moeten de insprekers en politieke partijen zijn die voor een nader onderzoek zijn van een betere verbinding tussen Oost en het centrum? Wethouder Arno Scheepers heeft dan wel toegezegd het stedenbouwkundig plan De 7 Straatjes terug te nemen, maar komt naar verluidt in mei alweer terug naar de commissie Ruimtelijke Ordening. Dan heeft hij details laten aanpassen. Van een nieuwe/betere verbinding is daarin geen sprake.

Een zucht van verlichting ging door de volle raadszaal op de grens van donderdag op vrijdag toen Scheepers zei terug te gaan naar de tekentafel met het plan voor het stationsgebied. Politiek gezien is dat nodig. De meerderheid van de partijen, op de VVD na, hadden om uiteenlopen redenen te kennen gegeven dat Scheepers' voorstel niet rijp is voor besluitvorming. Omdat de VVD'er zijn politieke knopen kan tellen, stond hem niets anders te doen dan verder te gaan sleutelen aan het plan.

Dat is exact wat de liberaal gaat doen: details aanpassen. Denk daarbij aan het schrappen van de zevende bouwlaag op twee gebouwen (het pand dat tegenover Entrada komt en aan het eind van de Koninginneweg moet verrijzen) in de plannen. De wens van de raad is immers tot maximaal zes verdiepingen bouwen. Scheepers moet laten doorrekenen wat dit financieel voor gevolgen heeft. Tevens wil hij onderzoeken of er kappen kunnen komen op de geplande panden aan de Koninginneweg en is een verdieping van een parkeergarage aan de orde.

Over extra tijd nemen om de zoveel besproken verbinding tussen Oost en West te verbeteren, heeft Scheepers met geen woord gerept. Dat was donderdagavond de heetste vraag die op zijn bord kwam. Er waren elf insprekers die, stuk voor stuk, hun zorgen uitten over De 7 Straatjes. Dat varieerde van verontwaardiging over het mogelijk verbreden van het viaduct van de Johan Geradtsweg tot aan bouwhoogtes in Oost en van het gebrek aan groen tot aan een goede oplossing voor de kleine spoorbomen en een betere oplossing voor de spoorse doorsnijding. Dat leidde tot de opmerking van VVD-raadslid Haitske van de Linde dat een aantal mensen een onderwerp aanslingerde dat niet op de agenda stond. "De verbinding tussen Oost en West zijn de kleine spoorbomen. We spreken nu over keuzes voor de herinrichting van het station." Scheepers nam deze avond het manifest 'Denk goed na' in ontvangst. Zeven buurten uit Oost hebben hun krachten gebundeld en vragen de gemeente met klem een second opinion te laten uitvoeren.

In zijn beantwoording van zeker vijf kwartier gaf Scheepers aan dat er in De 7 Straatjes zeker is gekeken naar de Oost-Westlijn, ook al behoorde dat niet tot de opdracht. Ondertunneling van het spoor, waarvoor de SP heeft aangekondigd een motie in te dienen om de haalbaarheid hiervan te onderzoeken, is inderdaad de beste optie. Maar niet op korte termijn te realiseren en gezien de enorme kosten die dit met zich meebrengt praktisch onhaalbaar, luidde het antwoord van de wethouder. Dat was de boodschap die hij en collega Annette Wolthers een paar weken terug meekregen na een onderhoud met spoorwegbeheerder ProRail.

Daarnaast is hij van mening dat de plannen voor het Stationsplein en het hele stationsgebied makkelijk kunnen worden uitgevoerd zonder dat het een verbindingsoplossing in de weg zit. "Ik ben absoluut bereid om met collega Floris Voorink de verbinding te gaan onderzoeken. Dat hoeft wat mij betreft niet te leiden tot uitstel van De 7 Straatjes. Het voordeel van dit plan is dat je geen andere opties uitsluit. Ook als we onderzoek doen naar een echte verbinding, wat veel tijd kost, kan het parallel aan elkaar lopen", sprak de wethouder.

Laten doorrekenen wat een bouwlaag minder voor gevolgen heeft

Wie goed luisterde, hoorde Scheepers zeggen dat een extra fysieke verbinding realiseren tussen de kleine spoorbomen en de Beatrixtunnel schier onmogelijk is. Veel opties, waaronder een fly-over of een looping, zijn al bekeken. Daarnaast is de ruimte om te manoeuvreren beperkt. "Een extra autoverbinding is een lastig verhaal", aldus de wethouder. Het doorbreken van het Stations- en het Teleacgebouw is een optie. Volgens de liberaal staat de NS daarvoor open. Dit gaat echter alleen een visuele verbetering betekenen.

Opvallend was dat coalitiepartijen Hart voor Hilversum en D66 hardop de wens uitspraken om het voorstel niet richting raad te sturen om er een besluit over te nemen. Beide fracties hadden daar overigens andere argumenten voor. Michiel Eerenberg gaf namens 'Hart' aan Scheepers mee de planontwikkeling nog eens goed onder de loep te nemen en een onderzoek in te stellen naar Oost-West en daar de bewoners actief bij te betrekken. D66'er Edwin Göbbels sprak vooral zijn zorgen uit over de bouwhoogtes, de ontwikkeling van de Koninginneweg-Oost en het gebrek aan visie tussen de Spoorzone (de herontwikkeling van Over 't Spoor) en de plannen van het stationsgebied.