Wethouder Walters hoopt een eerste slag te maken.
Wethouder Walters hoopt een eerste slag te maken. Foto: Bastiaan Miché

Extern bureau gaat wachtlijsten Sociaal Plein wegwerken

HILVERSUM Om de boel weer op orde te krijgen is hulp nodig van buitenaf. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten een extern bureau in de hand te nemen dat ervoor gaat zorgen dat een groot deel van de wachtlijsten bij het Sociaal Plein nog voor de zomer verleden tijd is. Voor die klus van drie maanden trekt de gemeente 150.000 euro uit.

Dat liet wethouder Karin Walters van Welzijn en Zorg dinsdag weten. Hilversum trekt een maand uit voor het vinden van een bureau. Als er een geschikte kandidaat is gevonden dan komen de honderden dossiers met Wmo-aanvragen daarheen. Het gaat om aanvragen die al langer liggen en om aanvragen waarvan de gemeente nu al weet dat ze de wettelijk gestelde termijn van acht weken niet gaat halen.

Walters spreekt over een snelle inhaalslag, die tegelijkertijd voor rust en lucht moet zorgen bij het Sociaal Plein. Als de klus geklaard is voordat iedereen zomervakantie gaat vieren, zijn de wachtlijsten niet compleet weg. "Het is niet zo dat het dan tot nul weg is", legt de wethouder uit. "We laten het terugbrengen tot een acceptabele werkvoorraad." Acceptabel is het veelbesproken streven om 80 procent van de Wmo-aanvragen binnen acht weken af te handelen. Eind januari leidde dat in de raad tot een heftige discussie. Vooral CDA en SP vonden het 'verdrietig' en 'schokkend' dat een op de vijf mensen niets toegekend wordt. Dat het uitgangspunt van 100 procent niet haalbaar is één, maar dat het college streeft naar 80 procent was een heikel punt. "We kunnen niet in één klap naar honderd. Die 80 procent is de eerste klap", counterde Walters toen.

Het eenmalig inhuren van hulp van buitenaf, zo benadrukt Walters, komt voort uit het plan van aanpak dat het college heeft opgesteld na een hard rapport van de Rekenkamer Hilversum vorig jaar. In het coalitieakkoord was al een budget van 100.000 euro gereserveerd en daar komt nu nog eens 50.000 euro bij. Het is niet de eerste keer dat er geld naar het Sociaal Plein toe moet. In 2017 reserveerde de raad al 3,3 miljoen euro, verspreid over drie jaar, om de dienst een impuls te geven en/of te voldoen aan de torenhoge verwachtingen van de politiek. Het Hilversumse Sociaal Plein moet tot de beste vijf van het land gaan behoren.
Tijs Böhm, afdelingsmanager van het Sociaal Plein, is blij met deze impuls en vertelt dat er aan de Wilhelminastraat al behoorlijke slagen gemaakt zijn. Begin vorig jaar waren de wachtlijsten weggewerkt, maar door tegenslagen, zoals een ziekteverzuim van 10 procent, is dit toch weer opgelopen. "Het is spannend", zegt hij over het naderende traject. "We zullen zien of we echt op sterkte zitten. Het hoge ziekteverzuimpercentage van vorig jaar is er niet meer."

Walters geeft aan dat de gemeente na de 'wegwerkklus' goed gaat monitoren of het Sociaal Plein genoeg handjes heeft om het werk te kunnen doen. Aan de ene kant ziet zij de vergrijzing die voor meer aanvragen gaat zorgen en aan de andere kant meent de wethouder dat de digitaliseringsslag die gemaakt is het werk gaat verlichten.