De verschillende kaarten worden uitvoerig bestudeerd.
De verschillende kaarten worden uitvoerig bestudeerd. Foto's: Bastiaan Miché

'Het is één groot geheel en dat mis ik steeds in de plannetjes'

De eerste drie van vier buurtgesprekken over de kleine spoorbomen zitten erop. Grote vraag: is er een oplossing voor de verkeersproblemen rond deze overgang? En hoe dan?

hilversum Heel veel ongevallen zijn er niet eens rondom de kleine spoorbomen. De (meeste) automobilisten, fietsers en voetgangers die de overgang passeren beseffen heel goed dat ze hier even niet op hun telefoon kunnen kijken, maar moeten opletten. "Maar we willen de put niet dempen als het kalf verdronken is", aldus wethouder Arno Scheepers tijdens het eerste buurtgesprek in Wijkcentrum de Geus.

Daarmee geeft de wethouder tijdens het eerste van vier buurtgesprekken in Wijkcentrum de Geus aan dat er echt iets moet gebeuren op de volgens velen gevaarlijke kruising. Het auto-, trein- en fietsverkeer neemt alleen maar toe, is de verwachting. Daardoor zijn de spoorbomen in de toekomst nog vaker dan nu - soms wel een half uur per heel uur - dicht. Maar wat is dé oplossing voor het probleem. De aangedragen voorkeursvarianten KL26 en KL28 - het college van burgemeester en wethouders kiest voor die eerste - stuiten op veel verzet, met name in Hilversum-Oost. "De zorgen die ik vanuit Hilversum-Oost hoor gaan vooral over de gevolgen van de keuze die we hebben gemaakt om variant KL26 verder te onderzoeken", schrijft Scheepers in een uitnodigingsbrief aan bewoners voor die buurtgesprekken. "Nu onderzoeken we welke gevolgen KL26 heeft voor de verkeersveiligheid en de doorstroming in de aangrenzende wijken in Hilversum Oost. Variant KL28 is niet definitief uit beeld. Wanneer blijkt dat KL26 niet uitvoerbaar is, gaan we KL28 verder onderzoeken."

De eerste bijeenkomst in De Geus dinsdagavond trekt zo'n twintig belangstellenden. Ook voor de twee bijeenkomsten van woensdag hebben zich per keer zo'n twintig mensen aangemeld, vertelt een ambtenaar. Een vierde gesprek is komende dinsdag nog van 17.00 tot 18.30 uur. Mensen kunnen zich daar nog voor aanmelden, benadrukt Scheepers. Hij benadrukt dat de overgang kleine spoorbomen in de top tien van ProRail staat als het gaat om gevaarlijke overgangen. Probleem is alleen dat er geen ruimte is voor tunnels, loopings of fly-overs, aldus Scheepers. En het spoor ondertunnelen, zoals in Delft?, klinkt het vanuit de zaal. Daar is volgens ProRail geen 'spoorse' aanleiding voor, vertelt de wethouder. "In Delft was die aanleiding er wel en kwamen er fondsen vanuit Den Haag en de provincie. Bij ProRail zegt men dat Hilversum geen prioriteit heeft."
Het spoor verdiepen is lastig, aldus Scheepers, omdat het spoor zich richting Utrecht en Amersfoort in tweeën splitst. Bovendien, de andere kant op, wil men in Bussum ook wel zo'n verdiept spoor. En dat gaat heel veel tijd en natuurlijk ook miljarden euro's kosten, is de boodschap.
Opvallend aan het aanwezige publiek is dat het zowel bewoners zijn die vlak bij de kleine spoorbomen als op de Johannes Geradtsweg woonachtig zijn. Het maakt duidelijk dat de aanpassing van het gebied rondom de overgang gevolgen heeft voor een groot gedeelte van Hilversum. Want de ringweg van en naar het Media Park verwerkt nu al duizenden auto's en dat neemt met de KL26 of afsluiting van de spoorbomen voor autoverkeer (dat is nog altijd een optie) alleen maar toe. En naarmate de bijeenkomst vordert, neemt de kritiek op de gemeente steeds meer toe. "Het is een groot geheel en dat mis ik steeds in de plannetjes", is een opmerking waarmee wordt aangegeven dat de gemeente bij iedere verkeersoplossing ergens anders een probleem creëert.
Ook de opmerking dat bewoners 'weer' geïnformeerd worden bij vervolgstappen, valt verkeerd. Bepaalde besluiten, bijvoorbeeld over een fietsbrug op het viaduct bij het Media Park, vielen bewoners rauw op het dak. KL26 wordt door een aanwezige zelfs 'onmenselijk' genoemd. Maar wat is dan wel de oplossing? Niemand weet het. Misschien eerst de kleine spoorbomen veilig maken en dan voor de langere termijn een plan maken voor de rest, is nog het meest concrete voorstel dat genoemd wordt.

Duidelijk is dat er geen ideale oplossing is.
Wethouder Scheepers (links) spreekt met enkele aanwezigen.