Overwegend droog en rustig, na vrijdag minder zacht

Woensdag 20 maart om 22.58 uur begon de astronomische lente. De zon staat dan loodrecht boven de evenaar. Overal op aarde zijn dag en nacht dan even lang. Met hoge luchtdruk boven het Europese continent is het rustig, droog en zacht. Tijdens het weekeinde stijgt de luchtdruk boven de Britse eilanden. Met een noordelijke stroming wordt het dan iets kouder.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het rustig en droog weer met eerst wat bewolking. Vanuit het zuiden komt er meer zon. Het wordt 16 à 17 graden. Zaterdag passeert een zwak koufront. Er is dan tijdelijk meer bewolking met een kleine buienkans. Overdag klaart het geleidelijk op. Met een maximum van 10 à 11 graden is het in het weekeinde minder zacht. Ook voor zondag wordt een mix van wolken en zonneschijn verwacht. De wind draait naar noordwest en neemt iets in kracht toe.

Trend na het weekeinde

Het hogedrukgebied trekt vanaf de Britse eilanden oostwaarts. Het is eerst vrij koud met kans op nachtvorst. Nadien loopt de temperatuur overdag op tot 13 à 14 graden. Maandag is er een buienkans. Daarna enkele dagen droog met geregeld zon. Later neemt de kans op een bui toe.

Weetje

Maart is zeer nat en tot dusver somber met veel wind. Onder invloed van hogedrukgebieden wordt in de rest van de maand weinig neerslag meer verwacht. In onze regio is circa 120 mm neerslag gevallen tegen 65 mm normaal. Ook maart 1998 en 2008 waren zeer nat. Deze maart is de op één na natste maart in 100 jaar. Alleen in maart 1981 viel met 135 mm meer neerslag.