Op specifieke plekken kijken naar fietsissues

HILVERSUM Meekijken naar een oplossing voor het tekort aan fietsvoorzieningen wil wethouder Arno Scheepers op specifieke locaties best doen. Wel vindt hij het de verantwoordelijkheid van organisaties, wijkcentra en andere instellingen zelf om voldoende plekken te creëren.

Daarmee reageerde de VVD'er op vragen van Hakan Koç van Hart voor Hilversum. Het raadslid stelt dat het ook buiten het centrum nog weleens knelt met de openbare ruimte en het fietsparkeren, zoals bij culturele instellingen, sportaccommodaties, kerken en moskeeën. Als voorbeeld gaf hij Theater Santbergen aan de Noorderweg, waar de bezoekers vaak met de fiets komen, waardoor voetgangers over de weg moeten. "Deze veiligheidsissue is een ergernis van omwonenden", meldde hij.

Niet-overheidsinstellingen zijn zelf verantwoordelijk voor de parkeercapaciteit. Scheepers gaf wel te kennen dat hij ook ziet dat het her en der knelt. Op specifieke plekken is hij bereid mee te denken, maar hij wil de buurtcoördinatoren niet inzetten om een inventarisatie te maken van het gebrek aan fietscapaciteit die in hun wijk speelt. Dat was ook een vraag van Koç.


Koopavond in Leeuwenstraat uurtje korter

HILVERSUM Zo belangrijk als koopavond op donderdagavond was voor winkeliers in Hilversum, zo rustig is het tegenwoordig. Reden voor het merendeel van de winkels in de Leeuwenstraat om vanaf donderdag de deuren een uur eerder - om 20.00 uur dus - te sluiten.

"Dan kan ik lekker Nederland tegen Wit-Rusland kijken", grapt Gerard Kamer van Platenhuis 't Oor. Maar eigenlijk valt er weinig te lachen. De eigenaar van de platenzaak stelde zijn collega's een paar jaar terug al voor om een uur eerder dicht te gaan. Toen waren zij nog niet overtuigd, nu wel. "Na 20.00 uur komt er niemand meer. Het is nu - zo aan het begin van de lente - een mooi moment om hiermee te beginnen." Kamer vindt koopavond stiekem ook niet meer zo van deze tijd. Maar om al om 18.00 uur te sluiten, is nu nog een brug te ver. Hij sluit echter niet uit dat volgend jaar die beslissing alsnog wordt genomen.