Wethouder Jan Kastje meldt dat de focus de komende jaren ligt op grote bouwprojecten.
Wethouder Jan Kastje meldt dat de focus de komende jaren ligt op grote bouwprojecten. Foto: Bastiaan Miché

Vooral grote slagen maken op woongebied in Hilversum

De sociale voorraad op orde hebben en vooral bijbouwen in het middeldure segment. De opgave is groot, de ruimte is schaars. Wat de plannen exact zijn, wordt voor de zomer helder.

HILVERSUM Juist omdat de ruimte zo schaars is in Hilversum en niemand wenst om in het groen te bouwen, is het belangrijk dat de gemeente duidelijke prioriteiten stelt. Vlak voor de zomer presenteert wethouder Jan Kastje van Wonen locaties waar vijftig woningen of meer gerealiseerd kunnen worden. Met grote, maar wel bedachtzame stappen vooruit.

Een van die vijftigpluslocaties, zoals Kastje ze noemt, is zeer waarschijnlijk het circusterrein aan de Diependaalselaan. Voor veel Hilversummers is dit stuk grond dat al eeuwig braak ligt een doorn in het oog. Meerdere plannen zijn de revue gepasseerd in de loop der jaren en nu lijkt het er dan echt op dat het terrein ontwikkeld gaat worden. Na de presentatie van de nieuwe coalitie in juni 2018 was dat al wel duidelijk, want wethouder Floris Voorink heeft dit terrein als project in zijn portefeuille.

Hoeveel en wat de gemeente daar zou willen realiseren is nu nog de vraag. Kastje zegt dat alles nu goed onderzocht wordt. Een van de dingen die ontwikkeling van dit gemeentelijke terrein bemoeilijkt is de hogedrukgasleiding in de bodem ligt. Mocht de politiek beslissen hier geen structurele woonoplossing te willen, dan pleit Kastje voor tijdelijke woningen. "Daar is dit de plek voor", geeft de wethouder aan.

In het coalitieakkoord spreken Hart voor Hilversum, D66, VVD en Kastjes GroenLinks over vijf locaties waar hun wensen zijn in te willigen. De inzet is om duizend nieuwe en vooral betaalbare woningen te realiseren en dan met name voor één- en tweepersoonshuishoudens, zodat jongeren een kans krijgen op de woningmarkt en ouderen kunnen doorstromen naar een meer passende woning. Nieuwbouw is de komende jaren de inzet in de spoorzone, op Crailo, in het centrum en op het Media Park en het Arenapark.

Wat volgens Kastje belangrijk is, is een andere verdeling. De nadruk komt te liggen op meer woningen in het middeldure segment. De sociale voorraad moet op orde blijven. Bij nieuwbouwprojecten blijft het uitgangspunt dat een derde in de categorie sociaal valt. Waar de schoen het meest wringt, volgens het college, is in het middeldure segment. Daarom zegt de wethouder dat de helft in deze categorie moet vallen (tussen de 720 en 850 euro). Daardoor komen er relatief minder dure woningen bij.

Wie het over de sociale voorraad heeft, heeft het meteen over de woningcorporaties. In 2016 is in de lokale woonvisie opgenomen dat het aantal sociale huurwoningen minstens gelijk moet blijven (11.455 woningen op peildatum 1 januari 2016). Als de corporaties er één verkopen dan moet er één terugkomen, zo heeft de raad beslist. In de praktijk blijkt dat niet zo makkelijk als gezegd. Uit de prognoses blijkt dat de corporaties er in de komende jaren onder duiken. Een mededeling waar Kastje niet vrolijk van wordt. Daar is werk aan de winkel voor hem.
Naar eigen zeggen is de relatie tussen de gemeente en de Alliantie, Dudok Wonen en Het Gooi en Omstreken weer beter. "We zijn weer on speaking terms", zegt hij letterlijk. De verhoudingen waren een tijd lang bekoeld. Corporaties gaven aan wel te willen ontwikkelen en mopperden over de gemeente dat ze geen locaties wil geven, terwijl de politiek 'not amused' was over de verkoop van sociale huurwoningen en daarmee het verdampen van de sociale huurvoorraad.

Circusterrein lijkt eindelijk ontwikkeld te gaan worden

Kastje zegt dat de corporaties belangrijke partners zijn. Volgend jaar lopen de prestatieafspraken af. Eind 2019 is het tijd om opnieuw met elkaar om de tafel te gaan zitten. Na overleg met de politiek wil hij nieuwe en aangescherpte afspraken maken. "Het kan niet zo zijn dat gezien de schaarste aan woonlocaties de corporaties woningen kunnen blijven verkopen." Al nuanceert hij het beeld, want soms is het nodig woningen te verkopen omdat deze bijvoorbeeld niet meer voldoen aan de woonbehoeften of omdat met de verkoop van woningen nieuwe woningen zijn te financieren die aan de eisen van deze tijd voldoen. De toegenomen kosten bij nieuwbouw spelen ook een rol.

In het coalitieakkoord staat dat de vier partijen openstaan voor nieuwe woonvormen. Daar vraagt de huidige maatschappij ook om. In februari werd duidelijk dat de inzet van de gemeente is om structurele oplossingen te steunen die op kortere termijn, gezien behoefte en ruimteschaarste, veel woningen opleveren. Andere initiatieven van ontwikkelaars en particulieren worden bekeken en als ze passen verleent de gemeente medewerking aan bijvoorbeeld bestemmingsplanwijzigingen. Een voorbeeld daarvan is de Knarrenhof (hofje met woningen voor ouderen).
Negen maanden terug is Kastje begonnen aan zijn klus als wethouder. Het is nog een paar maanden wachten totdat zijn plannen echt concreet zijn. Als de collegeperiode er in 2022 opzit dan hoopt hij dat een aantal plannen gerealiseerd zijn of dat ze stevig in de steigers zijn gezet, zo klinkt het voorzichtig.