Pieter Broertjes, voorzitter van de Regio Gooi en Vechtstreek, ontving begin maart Arthur van Dijk, de nieuw commissaris van de Koning.
Pieter Broertjes, voorzitter van de Regio Gooi en Vechtstreek, ontving begin maart Arthur van Dijk, de nieuw commissaris van de Koning. Foto: Bob Awick

Eén Goois geluid richting Haarlemse bestuurders

De inkt van de verkiezingsuitslag is net droog, maar de regio laat al van zich horen in Haarlem. Met één stem kaarten zij nu de ambities aan.

HILVERSUM Waar de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek in het recente verleden als eilandjes opereerden, is er nu sprake van een omslag. Fusies en samenwerkingsverbanden zijn van de baan. Net na de Provinciale Statenverkiezingen spreekt de regio met één stem naar Haarlem, want hun hulp en aandacht is hard nodig.

Vlak na de verkiezingen van vorige week is burgemeester Pieter Broertjes, voorzitter van de Regio Gooi en Vechtstreek, in de pen geklommen. De boodschap aan de formateur en de coalitieonderhandelaars is dat zeven gemeenten een gezamenlijke ambitie hebben. "Dit past in onze aanpak om inhoudelijk met de provincie verder te gaan en niet meer over herindelingen of andere structuren te praten, want dat werkt niet", legt Broertjes uit in Het Gesprek Met, het programma van deze krant in samenwerking met GooiTV. "Wij willen ons programma van de regionale samenwerkingsagenda ook bij hen voor het voetlicht krijgen en zo snel als mogelijk aankaarten bij het nieuwe college van Gedeputeerde Staten."
Broertjes vertelt dat het Gooi veel ijzers in het vuur heeft die om aandacht of hulp vragen. Mobiliteit, energietransitie, economie en werkgelegenheid zijn daar voorbeelden van. Als het overheidsbeleid niet verandert dan verdwijnen er op den duur in de regio 25.000 banen. "Dat is fors", zegt Broertjes. "We moeten echt kijken of we die mooie mix van wonen en werken in de regio goed overeind kunnen houden. Dat dit niet alleen maar een woongebied is waar villa’s worden gebouwd, maar waar je ook kunt werken. De mobiliteit die daaraan vastzit moeten we natuurlijk beter regelen met elkaar. We hebben grote doorsnijdende autowegen lopen zoals de A1, de A27 en de N201, dus is het heel belangrijk dat we daar aan tafel zitten."
Volgens de burgemeester heeft de provincie het overzicht, helicopterview. Dat kan van pas komen als ze in Haarlem bijvoorbeeld weten dat bedrijven zich willen vestigen in Noord-Holland. Door nu de ambities en zorgen aan te kaarten weet Haarlem nu dat deze nieuwkomers met open armen worden ontvangen in deze regio.
In het schrijven geeft de voorzitter van de Regio ook aan dat er aandacht moet blijven voor de regionale slagkracht. Hoewel de fusies vorig jaar van tafel zijn gehaald, werken de gemeenten Blaricum, Huizen, Laren, Hilversum, Gooise Meren, Wijdemeren en Weesp op tal van onderwerpen met elkaar samen. Extra slagkracht is en blijft nodig en daar kunnen ze in het provinciehuis in Haarlem een handje bij helpen.