Rechts The Polar Bears met rechtsvoor op de tank het logo. Links de Duitse soldaten die per paard en wagen vertrekken.
Rechts The Polar Bears met rechtsvoor op de tank het logo. Links de Duitse soldaten die per paard en wagen vertrekken.

Hilversum viert 75 jaar vrijheid

Vervolg van de voorpagina

Het beeld van een ijsbeer, verwijzend naar The Polar Bears die in 1945 mede ons land bevrijdden, staat onder meer ook in Roosendaal en Utrecht. Dat is echter geen reden voor Hilversum om het kunstwerk - dat ongeveer 1,20 meter hoog moet worden en op een grote 'V' van vrijheid komt te staan - niet te realiseren. Het was immers deze verkenningseenheid die - herkenbaar aan de ijsbeer voor op de tank - Hilversum op 7 mei 1945 binnenreed.

De gemeente Hilversum wil net als waarschijnlijk veel andere gemeenten in mei 2020 uitgebreid vieren dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Eigenlijk zijn er al vanaf de komende 4 en 5 mei allerlei evenementen in de aanloop naar mei volgend jaar. Daarbij wil de gemeente meeliften op het landelijke programma, maar ook geld vrijmaken voor lokale initiatieven. Burgemeester Pieter Broertjes: "Ik vind het belangrijk het verleden te herdenken, stil te staan bij de verschrikkingen van een oorlog, maar ook te vieren dat we in Nederland vrij zijn. Vrijheid is immers niet vanzelfsprekend."

Het college vraagt via de kadernota een bedrag van 200.000 euro voor de uitvoering van verschillende activiteiten die hieraan vorm kunnen geven. In het programma voor de viering van de 75-jarige bevrijding is veel ruimte voor lokale initiatieven. Op dit moment is er al een aantal initiatiefnemers bij de gemeente in beeld. Zo loopt er al enkele jaren een historisch onderzoek naar Hilversum in de Tweede Wereldoorlog door de Universiteit Utrecht, waarvan de resultaten volgend jaar gepubliceerd zullen worden.

De komende periode wordt een herdenkingscomité opgericht dat de 75-jarige herdenking aanzet, vormgeeft, aanstuurt en uitwerkt.