Bedrijfsleider Nadia Francken werd met een hoogwerker uit haar woning gehaald.
Bedrijfsleider Nadia Francken werd met een hoogwerker uit haar woning gehaald. Foto: Bastiaan Miché

Veel schade na brand, bedrijfsleider gered

De schade is groot in Proeflokaal Sijgje na de brand van dit weekend. De deuren van het restaurant aan de Vaartweg blijven dus nog even dicht.

hilversum Een opvallend detail aan de brand die in de nacht van zaterdag op zondag uitbrak. De brandweer kreeg de melding om 1.59 uur, maar was 'pas' om 3.04 uur - ruim een uur later dus - ter plaatse. Wie echter denkt dat de brandweerlieden er ruim een uur over deden om van de kazerne aan de Kamerlingh Onnesweg bij de Vaartweg te geraken, heeft het mis. De zomertijd was namelijk net ingegaan.

Het is - een paar dagen na de brand - een geinig detail van een verder natuurlijk dramatische gebeurtenis voor alle betrokkenen. Er was uiteindelijk sprake van een grote brand, met name vanwege de complexiteit van het gebouw, vertelt een brandweerwoordvoerder. Veel vuur was er eigenlijk niet te zien, wel heel veel rook. Dat zou zijn ontstaan tussen het plafond en de vloer van de eerste verdieping. De brandweer had de brand al snel onder controle, maar was nog lange tijd in het restaurant aanwezig om er zeker van te zijn dat ook echt alles was geblust. "Daarbij," aldus de woordvoerder, "moesten we hakken en breken." De schade was dus aanzienlijk. Wat de oorzaak van alle ellende is, is nog de vraag.
De bewoonster van de woning boven het restaurant is bedrijfsleider Nadia Francken, vertelt mede-eigenaar van alle Sijgjevestigingen Claudio Houtman. Met haar gaat het naar omstandigheden goed, al is ze - net als iedereen binnen het team - flink geschrokken. De brandschade is behoorlijk - met name van de keuken is niets meer over - en voorlopig blijven de deuren dicht, weet hij.
Het was overigens Francken zelf die - toen ze nog even naar het toilet ging - de rook ontdekte en alarm sloeg. Had ze de brand later ontdekt, was de afloop mogelijk echt dramatisch. "Ze heeft superveel geluk gehad", aldus Houtman. "Maar dit is een domper. We waren net een halfjaar open en hadden echt ons plekje hier gevonden. Nu overheerst een downstemming. Máár: het komt goed."

De rook ontstond boven het plafond.
De keuken zondagmiddag.