Maak heldere kaders voor buurtwensen

HILVERSUM Wat zijn nu precies de spelregels bij burgerinitiatieven? En hoe zit het met de financiering van deze buurtwensen? De raad wil dat wethouder Arno Scheepers dat een stuk inzichtelijker maakt. Hart voor Hilversum pleit voor het opstellen van een startnotitie.

Aanleiding voor dit betoog van zo goed als de hele raad is het initiatief uit de Hilversumse Meent. Op initiatief van de bewoners is daar nu geld vrijgemaakt om het groene hart van de buurt op te knappen. Uiteindelijk is er 150.000 euro beschikbaar gesteld - voor 25.000 euro was al dekking gevonden - door Hilversum. In de komende periode kunnen de bewoners aan de slag met het aanpakken van het gebied rond de scholen, de crèche en het wijk- en jongerencentrum. Dat wordt nu groener, gezelliger en uitdagender.

Met dit idee was de raad het vorige week woensdag volledig eens, alleen wringt de schoen bij het stellen van kaders vooraf nogal en dan vooral het financiële plaatje. Het Meent-project wordt nu bijvoorbeeld betaald uit het buurtbudget, terwijl raadsleden van mening zijn dat dit bedrag in de begroting opgenomen had moeten worden. Jan Slingerland, fractievoorzitter van Hart voor Hilversum, zei dat dit soort initiatieven naar meer smaakt, maar dat bewoners moeten durven aankloppen. Regels moeten vooraf duidelijk zijn voor hen en de politiek. "Ik roep de wethouder op om met betere beleidsinstrumenten te komen."

Daartoe is Scheepers bereid. De liberaal gaf wel aan enige tijd en rust nodig te hebben om deze notitie te maken. Zijn verwachting is dat dit document direct na de zomer richting de politiek gaat.