Overwegend droog bij een iets stijgende temperatuur

April startte met fraai weer, dankzij een hogedrukgebied op doortrek van de Noordzee naar de Baltische Staten. Dinsdagmiddag schoof een vore van lage luchtdruk met koufront over ons land en regio met buien en afkoeling. Vanaf vrijdag stelt zich een oostelijke stroming in onder invloed van hoge luchtdruk boven Noord-Europa. De temperatuur loopt dan weer iets op.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag gaat het licht vriezen. Overdag loopt de temperatuur op tot circa 12 graden. Het is droog met zonnige perioden bij een zwakke noordoostenwind. De wind neemt in het weekeinde wat in kracht toe tot matig. Daardoor voelt het in de wind wat schraal aan. Er zijn wolkenvelden en perioden met zon. Later op zondag is er kans op een bui. De nachten zijn minder koud. Ook overdag wordt het iets zachter met een maximum van circa 15 graden.

Trend na het weekeinde

Met een krachtig hogedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen en een lagedrukgebied boven Centraal Europa is de stroming noordoostelijk. Het is licht wisselvallig weer met geregeld zonneschijn en soms een enkele bui. De maximumtemperatuur ligt tussen de 10 en 15 graden.

Weetje

Maart 2019 was zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 8.0 graden, tegen 6.2 graden normaal. Vorig jaar was maart koud met 4.7 graden gemiddeld. Er viel afgelopen maart 120 mm neerslag in onze regio. Normaal is 65 mm. In de afgelopen 100 jaar was alleen maart 1981 natter met 135 mm. Het was met 115 uren zon iets te somber. Normaal is 125 zonuren.