VVD: ''Blaftaks' is achterhaald'

HILVERSUM De 'blaftaks, oftewel de hondenbelasting, is een voorbeeld van een achterhaalde belasting. Dat stelt de Hilversumse VVD. De liberalen willen ervan af. "Veel andere gemeentes gingen ons voor, dus we hebben er alle vertrouwen in dat ons dat in Hilversum ook moet kunnen lukken", aldus raadslid Hidde Fennema.

Afgelopen week werd bekend dat Hilversumse hondenbezitters het hoogste bedrag in deze regio betalen voor hun viervoeters, maar ook landelijk staat Hilversum hoog op de ranglijst: negende.
De hondenbelasting is in de middeleeuwen bedacht om de verspreiding van rabiës tegen te gaan en daarnaast als een soort 'transportbelasting'. Honden dienden namelijk vaak als trekdier om karren voort te trekken. Maar de tijden zijn veranderd en een hond is tegenwoordig net als een kat 'slechts' een huisdier. "En bij de Hilversumse VVD vinden we het niet logisch dat je voor een hond als huisdier belasting moet betalen en voor bijvoorbeeld een kat niet", aldus Fennema.
Bovendien, meldt de liberaal, is de hondenbelasting ook geen doelbelasting in Hilversum. De opbrengst wordt bijvoorbeeld niet gebruikt om hondenpoep op te ruimen, maar belandt gewoon in de 'algemene pot'. "Het is dus eigenlijk een vrij basale 'melkkoe'", is de conclusie van Fennema. "Elk jaar houdt de gemeente hier rond de drie ton aan over."


'Hilversummer lid criminele organisatie'

HILVERSUM Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft gevangenisstraffen geëist tegen zeven personen, waarvan meerdere worden verdacht van onder meer deelname aan een criminele organisatie, grootschalige handel in cocaïne en witwassen.

Een 40-jarige Hilversummer is een van de verdachten. Hij hoorde zestien maanden tegen zich eisen. De zaak kwam aan het rollen in 2017, toen een 64-jarige man uit Uitgeest op Schiphol werd aangehouden met 200.000 euro in zijn koffer. Daarop startte de FIOD een onderzoek, waarna meer aanhoudingen volgden, waaronder die van de Hilversummer. Het OM verwijt meerdere van deze verdachten deelname aan een organisatie die grote partijen cocaïne vervoert.