Hoge parkeerdruk en veel smalle parkeerplekken in de buurt rondom Tergooi.
Hoge parkeerdruk en veel smalle parkeerplekken in de buurt rondom Tergooi. Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum verbreedt parkeervakken bij oude Tergooi MC alsnog

Vervoer & verkeer

HILVERSUM - Bewoners van de Van Linschotenlaan hebben er lang op moeten wachten, maar het gaat nu toch gebeuren: de parkeervakken in hun straat worden verbreed. Op die manier hoopt de gemeente Hilversum dat geparkeerde auto’s op deze plek minder vaak schade oplopen. De totale kosten: 100.000 euro.  

Bewoners in de buurt van het oude Tergooi MC hadden in het verleden vaak last van een grote parkeerdruk. Daarnaast waren de parkeervakken smal. Het gevolg: bewoners hadden met regelmaat schade aan hun auto’s. Al in 2019 uitten bewoners hierover hun ongenoegen in de Gooi en Eembode. 

Dat had alles te maken met de nieuwe parkeertarieven destijds van het ziekenhuis. Door die verhoging vreesden veel buurtbewoners dat (nog) meer ziekenhuisbezoekers gebruik zouden maken van de gratis parkeerplekken in de buurt. Daarbij gaven zij aan met enige regelmaat schade te hebben aan hun auto hadden vanwege de vele parkeerders in de buurt. Vanwege de smalle parkeerplaatsen sloeg bijvoorbeeld een deur al snel tegen die van een andere wagen aan. Een bewoner zei toen dat hij in twaalf jaar tijd 12.500 euro schade heeft opgelopen. 

Het college van burgemeester en wethouders erkent de problemen en laat weten dat er de afgelopen jaren met grote regelmaat klachten binnenkwamen over parkeerproblemen aan de van Linschotenlaan. Dat was vooral het gevolg door de grote parkeerdruk, maar ook door de smalle parkeervakken. “Deze problemen zijn niet nieuw, maar worden al minimaal een tiental jaren ervaren en zijn ook gedeeld met de gemeente. Er zijn bewoners die in de voorgaande periode met grote regelmaat schade hebben gehad aan hun auto’s met aanzienlijke financiële consequenties.”

Het college laat weten dat er goed contact is met de bewoners, maar het de hoogste tijd is om tot een oplossing te komen. De verwachting is dat met de opening van het verderop gelegen nieuwe ziekenhuis Tergooi de parkeerdruk op de Van Linschotenlaan zal afnemen. De te smalle parkeervakken blijven echter punt van zorg, ook omdat de auto’s de afgelopen jaren breder zijn geworden. Het voorstel is daarom deze parkeervakken te verbreden naar minimaal 2,40 meter om te voldoen aan de huidige landelijk gebruikte normen voor de afmeting van parkeervakken.