Beeld van het nieuwe Tergooi.
Beeld van het nieuwe Tergooi. Foto: Tergooi

Tergooi wil ziekenhuiszorg dichter naar huis brengen

HILVERSUM "Omdat we dit jaar met onze nieuwbouw beginnen, is dit voor ons bij uitstek het moment om de verandering naar zorg op de juiste plek in te zetten. Op die manier kunnen we de kwaliteit van onze zorg blijven verbeteren, inspelen op de behoefte van patiƫnten en ziekenhuiszorg betaalbaar houden."

Dat zegt voorzitter Hans den Hollander van de raad van bestuur Tergooi over het nieuws dat het ziekenhuis samen met Zilveren Kruis 20 procent van de ziekenhuiszorg dichter naar huis brengt. "Daarbij wordt optimaal gebruikgemaakt van innovatieve technologische mogelijkheden."
Aanleiding voor de maatregel is de vergrijzing en de groei van het aantal chronisch zieken. Daardoor neemt de zorgvraag in de regio en daarmee de druk op de faciliteiten de komende jaren enorm toe. Om te voorkomen dat wachtlijsten oplopen, wordt nu versneld ingezet op verplaatsing van zorg naar dicht bij mensen thuis, een passende IT-infrastructuur en het voorkomen van zorg. Acute, intensieve en complexe zorg blijven wel binnen de muren van het ziekenhuis.
Om deze verandering te realiseren starten Tergooi en Zilveren Kruis het programma Zorg Dichterbij. Onderdeel hiervan is bijvoorbeeld telemonitoring bij chronisch hartfalen en chronische longziekten. Ook bieden steeds meer artsen uit het ziekenhuis een videoconsult aan. Daarnaast worden behandelingen naar de thuissituatie verplaatst, zoals nierdialyse. Voorwaarde is wel dat thuisbehandeling alleen een optie is als het medisch verantwoord is.