Het toestel hing op zeker acht meter hoogte.
Het toestel hing op zeker acht meter hoogte. Foto's: Bastiaan Miché

Vlietuigcrash Hilversum: heel groot geluk bij een ongeluk

De twee inzittenden van het vliegtuig dat bij Vliegveld Hilversum in een boom was beland, zijn na anderhalf uur bevrijd en maken het goed.

HILVERSUM Een heel groot geluk bij een ongeluk. Zo vat een woordvoerder van de Brandweer Gooi en Vechtstreek het vliegtuigongeluk van maandag in Hilversum samen.

Het eenmotorige toestel - type Sirius TL 3000 - met daarin een instructeur en een leerling - was vanaf Vliegveld Hilversum de lucht in gegaan en zou al vrij snel in de problemen zijn geraakt. Er wordt gezegd vanwege een defect aan de motor, maar onderzoek moet uitwijzen wat er precies fout ging. Dat onderzoek gaat waarschijnlijk langere tijd duren.

Het toestel daalde vervolgens neer op het militaire terrein van de naast het vliegveld gelegen Korporaal Van Oudheusdenkazerne. Daar hing het toestel op pakweg tien meter hoogte in een boom. Al snel was duidelijk dat de twee inzittenden oké en aanspreekbaar waren. Maar net zo duidelijk was dat de reddingsoperatie ingewikkeld zou worden. Het toestel moest eerst gezekerd worden om te voorkomen dat het alsnog zou neerstorten.
Anderhalf uur later wisten de massaal aanwezige hulpdiensten de twee betrokkenen te bevrijden. Eén van hen kon direct naar huis, de tweede is ter controle overgebracht naar het ziekenhuis. Het toestel is ook al weg van het terrein. Volgens een woordvoerder van de brandweer, die voor de zekerheid met twee bluswagens aanwezig was, was de operatie er één uit het boekje. Continu was er vanaf de grond contact met de twee inzittenden van het vliegtuig zodat instructies - 'blijf vooral goed stilzitten' - goed konden worden opgevolgd. "Ze bleven bewonderenswaardig rustig", aldus de woordvoerder over het vliegduo. "We oefenen dit soort situaties ook op het oefenterrein bij Crailo. Nu was het voor het echie. Als het dan lukt, is dat kicken."

De brandweer was met meerdere wagens aanwezig.