Linkse partijen: beter beleid straatnamen

HILVERSUM De vrede tussen de drie linkse partijen in Hilversum in de discussie rondom het benoemen van straten is getekend. Hoe nu verder, is de grote vraag.

PvdA en SP waren not amused toen collegepartij GroenLinks met een voorstel kwam voor meer diversiteit en minder blanke mannen in het straatnamenbeeld. Want waar was GroenLinks tijdens de Burgemeester Bootlaandiscussie vorig jaar?, aldus de twee oppositiepartijen afgelopen week.
Fractievoorzitter Marleen Remmers kon zich de boosheid van SP en PvdA enigszins voorstellen, maar vindt het nu tijd om vaart te maken in de straatnamendiscussie. Zaterdag kwamen Remmers en fractievoorzitters Femke van Drooge (PvdA) en Bianca Verweij (SP) bijeen. Dat was een goed gesprek, aldus Van Drooge. De drie partijen zijn het er in ieder geval over eens dat het proces rond het benoemen van straatnamen beter moet en bewoners inspraak moeten krijgen. De vraag is alleen hoe dat georganiseerd moet worden.


Verdiept spoor voor 2030 niet aan de orde

HILVERSUM Voor zover een verdiept spoor in Hilversum (financieel) haalbare kaart is, staat dit voorlopig niet op de agenda van spoorwegbeheerder ProRail. In een brief aan de gemeente heeft het bedrijf laten weten dat dit vóór 2030 sowieso geen voornemen is.

Dat was het antwoord van wethouder Annette Wolthers op vragen van de fractie van GroenLinks. De linkse coalitiepartij wilde weten hoe het staat met de lobby van een verdiept spoor. Het komende decennium komt die kwestie niet aan de orde, zo meldde de wethouder.
Naast de enorme financiële impuls die dit vraagt - zeker honderden miljoenen - is het überhaupt de vraag of verdieping van het spoor mogelijk is. De splitsing in het spoor vormt een extra obstakel. Vanuit Hilversum loopt er een lijn naar Utrecht en Amersfoort. "Dat maakt de daling ingewikkelder", aldus Wolthers.
Het college gaat zich nu beraden over de brief van ProRail. Daarom kon de wethouder ook nog geen antwoorden geven op vragen of het spoor in Hilversum te overbouwen is. De NS wil daar serieus naar gaan kijken in het land.